У бюджеті Чернівців майже 100 мільйонів плати за землю

«Упродовж 2015-го року землевласники та землекористувачі сплатили до місцевого бюджету 96,1 млн. грн. плати за землю (в т.ч. 79,9 млн. грн. перерахували юридичні особи та 16,2 млн. грн. – фізичні особи), це на 17,1 млн. грн. більше, аніж минулого року»,- розповів начальник відділу місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів ДПІ у м. Чернівцях Сергій Безкровний.

Як повідомив Сергій Васильович, станом на 01.01.2016 р. у Чернівцях сплачують плату за землю 1 301 платник – юрособа, в тому числі 833 платники земельного податку та 468 платників орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.
В ДПІ також обліковуються 615 платників орендної плати та 86 платників земельного податку – фізосіб. На обліку в ДПІ у м. Чернівцях перебувають 19 338 платників земельного податку – фізосіб, з них користуються пільгою щодо сплати земельного податку 11 085 фізичних осіб. Крім того, 2910 платників – фізосіб сплачують орендну плату за землю.
Нагадуємо, що не пізніше 20 лютого 2015 року платникам плати за землю (крім громадян) необхідно подати до податкового органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Форма декларації затверджена Наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. № 560.
Звертаємо увагу, що у 2016-му не всі бюджетні організації зможуть користуватись пільгами по платі за землю, адже цьогоріч діє порядок справляння цього податку, затверджений Рішенням Чернівецької міської ради від 25.06.2015 №1635.
«Пільги, крім зазначених у Податковому кодексі, залишаються лише у військових формувань, утворених відповідно до законів України, Збройних Сил України та Державної прикордонної служби України, які повністю утримуються за рахунок коштів державного бюджету, а також комунальних підприємств, які здійснюють діяльність з: централізованого водопостачання та водовідведення; забезпечення належного зовнішнього освітлення; перевезення пасажирів електротранспортом; обслуговування повітряних суден; надання послуг з теплової енергії та гарячого водопостачання; функціонування спортивних споруд, забезпечення благоустрою парків, що перебувають у власності територіальної громади міста Чернівців; а також житлових ремонтно-експлуатаційних та інших підприємств, які забезпечують утримання будинків та прибудинкових територій, що перебувають у власності територіальної громади міста Чернівців, та бюджетних установ, що повністю утримуються за рахунок коштів бюджету міста Чернівців»,- підкреслив Сергій Безкровний.
Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях

peredplata