На Буковині можуть відкрити лікарняні каси

На Буковині можуть відкрити лікарняні касиПро це йшлося сьогодні на зустрічі заступника Міністра охорони здоров\’я Романа Василишина із представниками крайової влади

Участь у зустрічі взяли голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, директор Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Оксана Андрієць, Чернівецький міський голова Олексій Каспрук та ректор Буковинського державного медичного університету Тарас Бойчук.

Значну увагу приділено питанню стосовно можливості створення в Чернівецькій області лікарняних кас. За словами Романа Василишина, нині у складний період функціонування медичної галузі України, впровадження лікарняних кас є важливим кроком у системі охорони здоров’я держави. Це дозволить забезпечити якість та безоплатність надання медичної допомоги.

Наразі лікарняні каси функціонують в багатьох областях України, зокрема в Сумах, Житомирі, Рівному, Полтаві та Чернігові.

Довідково: Лікарняна каса — у випадку захворювання забезпечує хворого ліками, допомагає у проведенні лабораторних досліджень, а у разі оперативного втручання — витратними матеріалами. Лікарняні каси можна розглядати як варіант добровільного медичного соціального страхування. В Україні це – зазвичай членська благодійна організація або громадське об\’єднання.

На Галичині «Каса хворих» вперше була створена у 1889 році. Згідно законів Австро-Угорщини, ця організація забезпечувала своїх членів безкоштовним медичним обслуговуванням та утриманням на час хвороби. В подальшому, у 1920 році – після розпаду Австро-Угорської імперії, в Польщі виникають окружні каси хворих, об’єднані у вседержавну спілку. Найстарішою та найбільшою з них була окружна каса хворих у Львові, діяльність якої поширювалася на Східну та Західну Галичину.

peredplata