Чернівецький аеропорт – на порозі нового майбутнього

Чернівецький аеропорт - на порозі нового майбутньогоСьогодні в Ратуші відбувся Міжнародний авіаційний форум.

У Форумі взяв участь Петро Липовенко, голова Асоціації цивільної авіації «Аеропорти України», а також міжнародні партнери – преставник турецьких авіаліній,а також Іон Маріута, директор Сучавського аеропорту.

Форум мав на меті оцінити перспективи розвитку чернівецького аеропорту, який, за словами міського голови Каспрука має статус міжнародного та всі необхідні сертифікати, щоб приймати регулярні рейси.

Чернівецький аеропорт - на порозі нового майбутньогоЯк розповів Петро Липовенко, наразі основним напрямком діяльності їхньої Асоціації, яка включає в себе 24 українські аеропорти, є опікування саме регіональними: занепадають аеропорти в Чернівцях, Вінниці, Полтаві, Ужгороді та ряді інших міст, оскільки не отримують жодної допомоги від держави.

– Ми попередньо оцінили можливості аеропорту в Чернівцях і дійшли до висновку, що перспективи є. Проте спершу потрібно буде здійснити ряд інвестицій і привести у відповідний стан злітну смугу, перон та термінальне обладнання.

За словами пана Петра, така можливість є:

– Нещодавно уряд прийняв цільову програму розвитку аеропортів 2023, за якою усі аеродроми є стратегічними об\’єктами, які повинні належати державі. Відповідно, відокремлюватиметься державна і приватна частина: державна – це злітна смуга і перон, приватна – термінал , топливозаправні компанії тощо.

Таким чином у аеропорту в Чернівцях є перспективи подальшого розвитку. За попередніми підрахунками, він здатний обслуговувати близько 120 тисяч пасажирів на рік та здійснювати вантажоперевезення близько 5 тисяч тонн. Готовність до співпраці проявили також і міжнародні гості.

Чернівецький аеропорт - на порозі нового майбутньогоЗокрема директор Сучавського аеропорту Іон Маріута наголосив на бажанні спільного продумування стратегії щодо відкриття чартерних регулярних рейсів – об\’єднати зусилля Чернівців та Сучави з метою забезпечити потік пасажирів. В планах поки що – встановлення зв\’язку з головними столицями Європи, та пошук авіаційних операторів.

Міський голова на форумі наголосив на вигідності функціонування в місті аеропорту:

– При умові дотації з місцевого бюджету ми будемо, за попередніми підрахунками, отримувати 400 мільйонів гривень економічного доходу в економіку краю. Це не говорячи вже про нові робочі місця, – наголосив пан мер.

peredplata