Кордон з Румунією на Буковині перекрито автомобілями без номерів

Кілька десятків легкових авт без номерних знаків перекрили кордон України з Румунією у Порубне Глибоцького району.
На акцію кликав людей Ігор Жижиян, який себе називає головою ГО «Патріотична громада Буковини». День перед цим Жижияна за рішенням суду посадили під домашній арешт. Він закликав румунську громаду виступати проти заборони подвійного громадянства. Але у відкритому листі до президента України написав про «переслідування румунської меншини населення Буковини «нашою» владою».
Жижиян вимагає:
1. Припинити переслідування румуномовної частини населення Чернівецької області.
2. Негайного звільнення голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука, його першого заступника Володимира Куліша та начальника Чернівецької митниці Миколу Салагора.

Голова Чернівецької облради Іван Мунтян, румун. Категорично засудив провокативні висловлення Жижияна. І повідомив, що ніякого утиску, тим паче переслідування румунів у краю нема, не було і не буде.
«Сьогодні відповідально заявляю: на Буковині немає жодних утисків румуномовного населення» – пише Іван Мунтян.
Чи свідомо Жижиян підмінив поняття «подвійного громадянства» з «утиском румуномовної меншини» на Буковині, чи ні, покажуть подальші дії правоохоронців. А наразі можемо з упевненістю говорити, що саме подвійні паспорти мають не тільки румуни на Буковині, а й українці, росіяни, євреї та інші національності, які тут проживають. І вони однаково ввозять авто без мита на територію України.
Кому стало вигідно розпалювати міжнаціональну ворожнечу?
Хто стоїть за діями та словами одного ображеного діяча?
Чому влада мляво реагує на небезпечні заклики та дії тих, хто хоче на Буковині розпалити багаття міжнаціональної ворожнечі?
Сподіваємося найближчим часом одержати відповіді на серйозні питання.
Нагадуємо, що на Донбасі також перші постріли пролунали у той час, коли провокатори говорили про «переслідування» російськомовної меншини. І першим мером захопленого російськими терористами Слов’янська був напівбожевільний депутат.
Будьмо уважні!

P.S. Народний депутат України Григорій Тиміш також засуджує провокаторів:

Маю визнати, що епопеєю з румунськими паспортами та подвійним громадянством, яку ми маємо можливість спостерігати останнім часом в Чернівецькій області, скористалися так-звані громадські активісти, які вирішили розхитати ситуацію в Буковині.

Переслідуючи свої корисливі інтереси, ці псевдопатріоти, прикриваючись гаслами Революції гідності та пам’яттю Героїв Небесної сотні, роблять спробу підірвати міжнаціональний мир на Буковині та зруйнувати багатовікову традицію гармонійного співжиття українців, румун, молдаван, євреїв, поляків та представників інших національностей на Буковині.

Напевно, новоспечені в лапках «захисники» румунської меншини в Чернівецькій області забули, що держава зараз фактично перебуває в стані війни, і не подумали, що їхнім провокативним діям будуть неймовірно раді в Кремлі. Їх дії більше схожі на провокацію, ніж на збереження миру і злагоди на буковинській землі.

Переконаний, що жодних причин для ворожнечі між румунами та українцями немає. Добросусідські та партнерські відносини між обома державами, підтримка Румунії, яку вона надає Україні на її шляху до зближення з ЄС допоможуть подолати всі непорозуміння та розбіжності.

Як громадянин України румунського походження, як буковинець, як народний депутат – звертаюся до мешканців Буковини, як до однодумців, так і до опонентів, з твердою вимогою негайно припинити будь-які спекуляції навколо національного питання. Звертаюся до всіх громадських діячів, чиновників, політиків а, особливо, до представників ЗМІ – висловлюватися спокійно і виважено. Маємо пам’ятати, що маємо зараз одного ворога, якого маємо перемогти на сході України.

peredplata