Мешканці Берегомету вимагають прибрати від своїх будинків мобільну станцію (ВІДЕО ТСН)

Люди висловили свої претензії представникам компанії \”Київстар\”, вимагаючи перенести мобільну вишку на околиці селища.

Проте представники компанії зазначили, що базова станція зв’язку відповідає всім нормам і стандартам, що передбачені законодавством.

Водночас активісти зазначають, що 16 лютого на сесії селищної ради розглянуть питання щодо розірвання договору про оренду земельної ділянки у селищі Берегомет компанією \”Київстар\” та про перенесення мобільної вишки на околиці селища.

Водночас, менеджер по зв’язках з громадськістю Західного регіону компанії \”Київстар\” Ірина Пацевко повідомила журналісту molbuk.ua, що представникам компанії не вдалося досягнути компромісного вирішення цього питання з місцевими активістами.

\”Вони хочуть, щоб компанія виключила одну з базових станцій, в той же час, більшість жителів смт Берегомет є абонентами Київстар. І якщо дана вишка працювати не буде, ми не зможемо забезпечити нормальну роботу мережі. У наш час мобільний зв\’язок є життєвою необхідністю , адже за його допомогою можна вирішувати не лише бізнесові чи особисті питання, але й викликати швидку допомогу чи просто на відстані підтримати когось у важку хвилину, відтак позбавляти людей можливості спілкування ми не хочемо\”, – повідомила Пацевко.

Разом з тим, за словами Пацевко, представники Українського державного центру радіочастот перевірили законність експлуатації базової станції у Берегометі, але порушень не знайшли.

\”18 листопада 2015 року на вимогу місцевих активістів були проведені заміри електромагнітного поля біля базової станції, навколо якої зараз точаться суперечки. Наші прилади показали максимальний рівень напруженості електромагнітного поля 0,68 мкВт на квадратний сантиметр. Це в три з половиною рази менше допустимої норми\”, – цитує прес-служба компанії \”Київстар\” начальника лабораторії СЕС Чернівецької області Людмилу Лупашко.

\”Наголосимо, санітарно-гігієнічні норми і вимоги до обладнання мобільного зв\’язку в Україні є одними з найбільш \”жорстких\”. Вони в 25 разів вище, ніж в країнах Європи, і в 4 рази вище, ніж в Білорусі і Росії. Для порівняння: в Україні допускається найбільший \”поріг\”випромінювання 2,5 мкВт / кв.см, тоді як в країнах Скандинавії – 100 мкВт / кв.см. Ці норми дотримуються в мережі Київстар, і жорстко контролюються санітарно-гігієнічними службами. Навіть мікрохвильовка, яка стоїть у вас вдома, має в рази більший рівень електромагнітного випромінювання, ніж вишка \”Київстар\”. Мобільний зв\’язок – частина технологічного прогресу, в часи якого ми живемо. Відтак відсутність зв\’язку, відсутність можливості комунікацій – стає великою проблемою не тільки для підприємців, але для звичайних людей. У світі це дуже добре розуміють, тому всіляко сприяють роботі індустрії. В Україні ж, на жаль, ми ще маємо прецеденти радофобії\”, – повідомила Пацевко.

peredplata