Щоб скористатися пільгами, буковинцям-учасникам бойових дій потрібно бути занесеними до єдиного державного реєстру

На засіданні постійної комісії з питань охорони здоров\’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх сімей при Чернівецькій облраді розглядалися проблеми, пов`язані із набуттям буковинцями статусу учасника бойових дій

Як доповів на засіданні представник Чернівецького обласного військкомату Юрійчук Юрій Васильович, наразі військкомат вирішує питання надання статусу учасника бойових дій 49 особам. Кожне питання потребує індивідуального вирішення, адже нюанси можуть бути різні. Набуття статусу УБД неможливе без наявності документів, які засвідчують фактичну участь людини в АТО. У випадку з військовими ці документи надає та військова частина, в складі якої він проходить службу.

Але просто отримання посвідчення – ще не гарантія того ,що людина зможе скористатися усіма соціальними пільгами та виплатами, гарантованими їй законодавством. Для цього людині потрібно бути занесеною в єдиний державний реєстр – тобто, \”прийти і нагадати про себе\” в департаменті соціального захисту.

Найбільш суперечливим питанням досі є проблема отримання статусу учасника бойових дій волонтерами та добровольцями, які також воювали в зоні АТО та ризикували своїм життям, щоб врятувати нашу Батьківщину. Якщо з добровольчими батальйонами ситуація більш-менш вирішилася, оскільки всі вони, окрім ДУКа перейшли \”під крило\” Збройних Сил України, то питання щодо волонтерів досі ніяк чітко законодавством не врегульоване. Для того, щоб вирішити це питання, за словами представників Чернівецького обласного військкомату, волонтер повинен мати якийсь документ, який свідчить про те, що він дійсно знаходився в зоні АТО. Наприклад, у військових капеланів є витяги із секторів.

Але все одно, рішення про надання такій особі статуса учасника бойових дій Чернівецький ОВК приймати не вправі. Тому рекомендується звертатися в Київ, до Міжвідомчої комісії, яка займається цими питаннями.

Номер телефону міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій.: (044) 281-08-54
Засідання комісії проводяться за адресою: провулок Музейний, 12, м. Київ, 01001

peredplata