До керівних посад в медичних закладах Буковини планують залучати молодих спеціалістів

До керівних посад в медичних закладах Буковини планують залучати молодих спеціалістів Депутатська комісія з питань охорони здоров\’я та соц.захисту проводить огляд медичних закладів краю

Комісія з питань охорони здоров\’я, праці, соц.захисту та питань учасників АТО та членів їх сімей працює в її нинішньому складі лише з грудня минулого року, проте за цей час вже встигла багато чого зробити. Наразі при комісії створено робочу групу з депутатів, чиновників та представників громадськості, яка проводить оглядові виїзди до комунальних медичних установ краю. Активісти вже встигли здійснити 10 виїздів, зокрема навести лад в дитячому протитуберкульозному диспансері в Садгорі, оглянути санаторій \”Брусниця\”, чернівецьке патолого-анатомічне бюро та ін. І винести на сесію обласної ради питання про те, щоб призначення керівників комунальних установ Чернівецької області обговорювалося з громадськістю

– Чомусь до нас було багато питань на сесії щодо цієї пропозиції, – дивується заступник голови комісії депутат обласної ради Ольга Кобевко, – Чомусь всі дивуються, чому прості люди мають брати участь у вирішенні кадрових питань. Але комунальні установи працюють для людей, тому думка людей неодмінно повинна враховуватися.

На минулій сесії депутати цей проект не підтримали, а віддали на доопрацювання. Отож комісія зараз вивчає досвід інших областей та навіть інших держав, зокрема Грузії, щоб розробити максимально прозору схему призначення керівників комунальних установ.

Також члени комісії говорять про те, що в своїй роботі натикаються на труднощі: окрім нагальних проблем, існує ще й внутрішній опір.

– Не звикли працювати з нами галузеві департаменти, тому з їхнього боку інколи натикаємося на непорозуміння. Також дивуються працівники галузі, оскільки ми перша комісія, яка працює на місцях, – каже Ольга Кобевко.

Попри всілякі можливі непорозуміння, які виникають в процесі роботи, члени комісії кажуть, що глибоко поважають головних лікарів медичних установ Чернівецької області.

– Середній вік головних лікарів – близько 70 років, а стаж роботи, – зазвичай не менше 20, – зазначає Ольга Кобевко, – Ми дуже їх цінуємо, адже вони віддали своїй справі все життя. Однак система потребує реформування. Нам хотілося б долучати до керівних посад більше молодих спеціалістів. А головних лікарів залишати на посадах наставників, щоб вони ділилися своїм досвідом з молодими працівниками, скеровували їх і направляли.

peredplata