У Чернівцях розпочали роботу над створенням геоінформаційної системи міста

Робоча група з питання побудови геоінформаційної системи (ГІС) міста Чернівців працюватиме на чолі з міським головою Олексієм Каспруком.

До складу робочої групи увійшли фахівці департаментів містобудівного комплексу і земельних відносин, житлово-комунального господарства міської ради, комунальних підприємств, науковці кафедри геодезії, картографії та управління територіями географічного факультету, кафедри математичного моделювання факультету математики та інформатики Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, керівники Державного науково-технічного центру з міжгалузевих і регіональних проблем екологічної безпеки та ресурсозбереження (ДНТЦ \”Екоресурс\”), ТОВ \”ДІ-КАРТ\”, ІТ-розробники , громадські активісти та депутати.

«Створення геоінформаційої системи Чернівців – це нагальна вимога часу. Підходитимемо до її побудови системно. Нам це потрібно для інвентаризації ресурсів громади, забезпечення якісного їх аналізу та моніторингу. Така муніципальна інформаційна система дозволить управляти територіальними ресурсами міста з урахуванням соціальних та інших потреб чернівчан, планувати розвиток міської інфраструктури, усіх комунікацій та мереж, ефективно їх використовувати. Інші міста вже використовують ГІС-технології в управлінні і нам треба зосередитися над побудовою сучасної муніципальної інформаційної системи, яка буде зручна і корисна для управлінців, усіх громадян, цікава інвесторам», – зазначив міський голова Олексій Каспрук.

Свої пропозиції щодо побудови геоінформаційної системи (ГІС) міста Чернівців та забезпечення її функціонування робоча група повинна представити до 31 травня цього року.

Довідково. Геоінформаці́йна систе́ма — сучасна комп\’ютерна технологія, що дозволяє поєднати модельне зображення території (електронне відображення карт, схем, космо-, аерозображень земної поверхні) з інформацією табличного типу (різноманітні статистичні дані, списки, економічні показники тощо). Застосування ГІС є ефективним в різноманітних предметних областях, де важливі знання про взаємне розташування та форму об\’єктів у просторі (екологія, земельні та майнові кадастри, комунікації, містобудування та ландшафтне проектування, управління природними ресурсами).

peredplata