Податківці мають право анулювати реєстрацію \”єдинника\” за наявності податкового боргу

Чернівецька ОДПІ вкотре нагадує платникам єдиного податку, що однією із підстав анулювання реєстрації платника єдиного податку є несплата протягом двох послідовних кварталів податкового боргу

Як розповіла начальник відділу адміністрування податків із самозайнятих осіб Чернівецької ОДПІ Оксана Крамар, хоча реєстрація платником єдиного податку є безстроковою, існують випадки коли вона може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу.
Однією із підстав анулювання реєстрації платника єдиного податку за рішенням контролюючого органу є несплата протягом двох послідовних кварталів податкового боргу, що виник у платника єдиного податку.

Таким чином, платник єдиного податку, у якого виник податковий борг у поточному кварталі, протягом наступних двох кварталів має можливість сплатити цей податковий борг. У разі його несплати такому платнику податків анулюється реєстрація в останній день другого із двох послідовних кварталів.

У разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку вимог, встановлених главою І «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» Розділу ХІV Кодексу, анулювання реєстрації платника єдиного податку проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення.

Своєю чергою, платники єдиного податку, які мають податковий борг на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, зобов’язані самостійно перейти на сплату інших податків і зборів.

«Здебільшого єдиний податок платниками сплачується сумлінно, вчасно та в повному обсязі, що і є запорукою стабільних надходжень до бюджету. Але буває, що платники єдиного податку потрапляють до лав боржників, – перераховують кошти несвоєчасно, не на ті рахунки, або не вказують (вказують неправильно) реєстраційний номер облікової картки, іноді й з вини банку»,- повідомила фахівець.

Щоб зненацька не отримати рішення про виключення з реєстру платників єдиного податку Чернівецька ОДПІ пропонує платникам єдиного податку час від часу звірятись щодо стану розрахунків із бюджетом.

peredplata