Хто платитиме за помилку Кабміну?

Хто платитиме за помилку Кабміну?Звідки в людей беруться борги за газ?

Те, що з кожним днем ціни на все підвищуються – це вже не новина, а прикра реалія. А з недавніх пір з’ясувалося, що ціни можуть підвищуватися «заднім числом» – і платити за них повинні люди.

Йдеться про старі-нові норми споживання природного газу, які затверджені Кабміном в березні поточного року. Згідно нової постанови, норми споживання газу тими користувачами, в яких немає лічильників, повертаються до минулорічних показників, тобто, зростають вдвічі. Більше того, всі рахунки за минулий рік (від квітня 2015 по лютий 2016) газівники перераховують за ново затвердженими споживчими нормами – і вже починають надсилати людям рахунки із зазначеним в них «боргом».

Звідки взявся борг? Справа в тому, що в лютому Вищий адмінсуд України, за позовом газівників, визнав незаконною постанову Кабміну №237 від 29 квітня 2015 року про зменшення вдвічі норм споживання газу без лічильників. Своє рішення суд мотивував тим, що норми занижені – і ті, в кого стоять прилади обліку, фактично платять більше, аніж ті, в кого їх немає, хоча повинно бути навпаки. Тобто, борг виник по вині Кабміну, який не зміг домовитися з «Нафтогазом». То чи повинні в такому разі фінансово страждати прості люди?

Заступник начальника Департаменту соціального населення в Чернівецькій області Юрій Півень запевняє, що малозабезпечених буковинців ця помилка уряду ніяким чином не торкнеться:
– Ті, хто мають субсидії, сплачуватимуть ту ж частку за комунальні послуги, що й сплачували. А вся різниця покриватиметься за рахунок держави, – запевняє пан Півень.

Тим, в кого немає субсидії, пощастило менше. Відверто кажучи, зовсім не пощастило. Питання, чи повинні прості громадяни покривати борг держави наразі залишається відкритим. Залишається сподіватися на те, що уряд визнає, що це – виключно їхня помилка, і після ряду перемовин їм вдасться зрештою домовитись з «Нафтогазом» , зваживши на інтереси громадян. А доти власникам газ плит і газових колонок не залишається нічого, окрім як ігнорувати «зайві» суми в платіжках і чекати, доки державна програма на безкоштовне встановлення лічильників не добереться і до них. Як повідомляє «Чернівцігаз», у всіх без винятку оселях лічильники повинні з’явитися до 2018 року.

Надія РУСНАК

peredplata