Посилено увагу до проблем вимушених переселенців

Допомогу вимушеним переселенцям із тимчасово окупованих територій та зони проведення АТО нині надають і влада різних рівнів, і волонтерські організації та громадськість.
Ні для кого з українців не є секретом, що наша держава успадкувала радянські традиції управління. У результаті є безліч заплутаних і безглуздих бюрократичних процедур, які створюють великі складнощі для переселенців.
Закон про посилення гарантій дотримання прав переселенців з Криму і зони АТО, підписаний Президентом України, робить безстроковими відповідні довідки для переселенців, тоді як до цього вони діяли протягом півроку. При цьому, розширюється перелік держорганів з видачі довідок про постановку на облік. Тепер переселенці зможуть звертатися також до структурного підрозділу місцевої адміністрації щодо соцзахисту, в районний та міський центри зайнятості. Крім того, заяви прийматимуть в управлінні Пенсійного фонду за місцем фактичного проживання, зазначено в пояснювальній записці до закону.
У той же час скасовані проставлення штампу на зворотному боці довідки в органах міграційної служби та перевірка місця проживання. Переселенцям не потрібно буде реєструватися в міграційній службі раз на півроку.
Ще одне нововведення – можливість подати заяви про припинення трудового договору з роботодавцями в центри зайнятості за новим місцем проживання. Це стосується тих осіб, що не встигли зробити це до виїзду з Криму або зони АТО.
Також при наявності реєстрації місця проживання органи влади повинні ставити переселенців на облік в день подачі заяви. У разі відсутності штампа, прийняття на облік обмежене 15 днями, зазначено в законі. За цей час в якості доказу можна надати військовий квиток, трудову книжку, документ про право власності на майно. Також, можливе надання медичних документів або документів про наявність наукового ступеня, фото або відеозапису.
Значна кількість правових проблем вимушених переселенців потребує надання системної правової допомоги.
У сформованій на сьогодні ситуації, звертає на себе увагу– необхідність у серйознійінформаційній, інформаційно-роз\’яснювальній роботі з вимушеними переселенцями, органами влади й ЗМІ.
Крім інформаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи з вимушеними переселенцями, вкрай важливою єробота ідеологічна.

Начальник відділу Чернівецького міського управління юстиції Зоя ФЕДИК

peredplata