До завершення кампанії декларування залишилось… 15днів

Наближається граничий термін подання декларації про доходи за 2015 рік – 4 травня 2016 року. Пропонуємо потенційним декларантам узагальнену інформацію про кампанію декларування доходів.

Форма декларації про доходи
Чернівецька ОДПІ звертає увагу, що цьогорічні доходи та майновий стан громадянам потрібно буде декларувати за новою формою декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), яка затверджена Наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. №859.

Декларація об’єднала звітність з ПДФО та військового збору. Відтепер фізичні особи – платники податків подаватимуть декларацію, в якій окрім податкових зобов’язань з ПДФО, необхідно буде показати податкові зобов’язання з військового збору.

З метою правильного заповнення декларації про доходи фізична особа може звернутися до органу ДФС за своїм місцем проживання, місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування для отримання відомостей про суми одержаних доходів. Більш того, отримати такі відомості тепер можна онлайн – через сервіс «Електронний кабінет платника».

Терміни подання декларації в 2016 році

Усі фізособи, у разі отримання доходів, які підлягають декларуванню, мають подати Декларацію до 1 травня 2016 року. Але оскільки 1 травня є вихідним днем, то на підставі п. 49.20 ПКУ такі фізособи мають право подати декларацію 4 травня 2016 року.

Також 4 травня 2016 року буде останнім днем подання декларації для фізосіб, які проводять незалежну профдіяльність.

Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2015 року, податкову декларацію можуть подати упродовж усього 2016 року (до 31 грудня 2016 року).

Куди подавати декларацію

Податкова декларація подається громадянами до податкової інспекції за місцем реєстрації платника податку.

Як подати декларацію

Декларація подається за вибором платника податків в один із таких способів:
• особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
• надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання;
• засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання.

Звертаємо увагу, що декларацію про доходи можна заповнити та надіслати через \”Електронний кабінет платника\”.

Окрім того, для зручності декларування доходів подовжено режим роботи Центру обслуговування платників.

Хто повинен подати декларацію про доходи

Обов’язкове подання декларації про майновий стан і доходи, отримані у 2015 році, передбачено для тих громадян, які отримували доходи, що підлягають оподаткуванню, але від осіб, які не є податковими агентами, а саме:

– доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна;
– дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм);
– інвестиційний прибуток;
– вартість успадкованого чи отриманого у дарунок майна;
– іноземні доходи.

Також, обов’язкове подання декларації у разі отримання громадянином доходів у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород від двох і більше податкових агентів.

Відповідальність за неподання декларації
За неподання або несвоєчасне декларації платника податку – фізичну особу може бути притягнуто до:
– адміністративної відповідальності за ст. 164-1 КпАПУ.

Неподання або несвоєчасне подання декларації тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 нмдг (від 51 грн до 136 грн). Дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 5 до 8 нмдг (від 85 грн до 136 грн). Строк давності застосування цього штрафу складає два місяці з дня вчинення правопорушення ;

– фінансової відповідальності за п. 120.1 ПКУ.

Неподання декларації або несвоєчасне її подання тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 грн, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Строк давності застосування цього штрафу становить 1095 днів, що настає за останнім днем граничного строку подання декларації.
Відділ організації роботи Чернівецької ОДПІ

peredplata