Сьогодні Україна відзначає День вишиванки.

Всесвітній день вишива́нки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив\’язане до жодного державного чи релігійного. У цей день коженукраїнець одягає вишиванку й виходить у ній на роботу, в університет, школу чи садочок.
Українська вишиванка – національний символ нашої країни, наша гордість і справжній витвір мистецтва.Свято започаткували студенти Чернівецького національного університету, які вирішили, що у календарі повинен з’явитись день під знаком української вишитої сорочки. Їхня ініціатива отримала підтримку по всій Україні.
ВИШИВАНКА – національна святиня, бо символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь-зв’язок, що не переривається віками. Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію. За формою – це біла вишита сорочка, виготовлена з лляного чи конопляного полотна домашньої роботи.
Протягом сторіч в Україні сформувалися найбільш доречні форми одягу, крій, різноманітні методи і способи декоративного оформлення. Серед них провідне місце займає вишиванка. Вишивання сорочок здавна органічно ввійшло в життя народу, вишивання є національним мистецтвом і ремеслом українців. Український народ дуже цінує вишивки, що завжди відрізнялися незвичайною красою. Вони передавалися з покоління в покоління, з роду в рід, зберігалися як реліквії. Символічний образ сорочки-вишиванки часто зустрічається в народних піснях. За традицією, дівчина, готуючи придане, повинна була власноручно вишити своєму нареченому сорочку.
Вишиванка – це ознака приналежності до свідомої спільноти, яка усупереч всьому пробиває собі шлях і утримує ідентичність України. На цьому тлі поява у багатьох українських містах і селах сотень людей у вишиванках у святкові дні виглядає як справжній сплеск патріотизму.
Для дітей теж існують певні символи, котрі несуть в собі силу, здоров’я, щастя та радість. Українські вишиванки і символіка, це не лише просто красиво створений узор, він несе в собі та уособлює певну енергетику, що дається людині котра її носитиме або просто триматиме при собі, все життя.

Начальник управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Юрій МІНТЕНКО

peredplata