Олександр Фищук доручив тримати під контролем питання захисту населення краю від ураження хворобою Лайма

Під час апаратної наради, яку провів сьогодні, 23 травня, голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, порушено питання щодо ситуації із хворобою Лайма на території області та основних заходів профілактики, для захисту буковинців від ураження цією важкою хворобою.
Як повідомив головний позаштатний епідеміолог Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Падурару, хвороба Лайма є гострою інфекційною хворобою, внаслідок якої уражаються суглоби, шкіра та нервова система, вона передається через укуси кліщів. «На території області, за дослідженнями Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр», кожен 5-ий кліщ заражений бореліозом, та може становити загрозу для здоров’я людини, тому нині відповідна ситуація вимагає вжиття профілактичних та протиепідемічних заходів для захисту населення краю, передусім дітей, які відпочиватимуть на природі та поблизу водойм в літній період, від хвороби», – наголосив Юрій Падурару.
Оскільки кліщі, в основному, знаходяться на хмизі, кущах, чагарниках, найважливішим заходом профілактики від ураження населення хворобою Лайма є знищення уражених кліщами кущів та хмизу, благоустрій відпочинкових територій, продовження заходів санітарної очистки, які проводяться на території області.
«Зокрема, при Управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Чернівецькій області створено спеціальні комісії, які перевіряють місця масового відпочинку населення щодо дотримання санітарних норм, стану та готовності відповідних зон до початку купального сезону 2016 року. Обласним лабораторним центром проводяться дослідження проб води з водойм, питної води, ґрунту», – зазначив посадовець.
Він також зауважив, що наразі відповідні роботи завершуються і до кінця травня повинні бути надані дозволи (паспорти) для відкриття місць безпечного відпочинку буковинців перед початком купального сезону. У місцях самовільного відпочинку в області проводиться відповідна інформаційно-просвітницька робота серед населення, на офіційній веб-сторінці Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області систематично оприлюднюється інформація щодо важливості профілактики хвороби Лайма та інших інфекційних хвороб.
Олександр Фищук наголосив на необхідності здійснення належного прибирання усіх відпочинкових територій краю, продовження проведення благоустрою місць відпочинку населення задля недопущення зараження хворобою Лайма. «Буковинці повинні відчувати себе захищеними від будь-яких інфекційних хвороб. Головному управлінню Держсанепідслужби у Чернівецькій області необхідно тримати ситуацію під постійним контролем», – акцентував очільник краю.
Детальну інформацію щодо відповідної хвороби та її реєстрації на території краю можна знайти на офіційному веб-сайті Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області.

peredplata