Субсидії: правда чи брехня?

Одним з видів соціальної допомоги , на який мають право малозабезпечені сім\’ї є щомісячна адресна субсидія на оплату житлово -комунальних послуг.
Ними уряд декларує, що подорожчання газу та інших комунальних послуг нібито не вдарить по давно порожнім кишеням пересічних українців.

Ніби то політика держави правильна: нехай багаті платять. Але чи можна будівельника високої кваліфікації чи підприємця вважати багатим, якщо він заробляє на місяць $217 (5000 грн)? Запитання риторичне. Отже, вигідно заробляти мало, найкраще – 500 грн на місяць – тоді за комунальні послуги доведеться сплачувати лише кілька десятків гривень. Усе, що понад – заплатить держава (а, насправді, – той будівельник чи підприємець, які працюють за 5 тисяч гривень).

Людям не сказали, що субсидії зменшилися…

Інша брехня навколо субсидій, про яку ні хто інший не пише і не каже, «закопана» в умовах її отримання. Так, субсидію можна тепер отримати, навіть якщо маєш дві машини чи знімаєш квартиру. Виглядає знову ж таки симпатично, поки уважно не вчитаєшся у розділ «норми споживання» (а саме в межах цих норм споживання й призначають субсидію: усе, що понад, сплачуй сам у повному обсязі). Там так усе заплутано і закручено, що навіть людину з двома вищими освітами збиває з пантелику. На це й розрахована політика держави: заплутати, аби люди не здогадалися, що їх укотре обібрали. Причому обібрали, насамперед, незахищені верстви населення: субсидія буде меншою (порівняно з минулим роком, наприклад) для дітей війни та багатодітних.

І тут виникає запитання. То хто ж постраждає насамперед? Середній клас, який у цивілізованих країнах вважається основою суспільства. Ті, хто сьогодні з усіх сил намагаються робити якийсь маленький бізнес чи виробництво і не приховує доходів. А навіщо він комусь у нас? Адже, як стверджує політичний експерт Євген Магда, вплив олігархів зменшиться лише тоді, коли у нас з’явиться потужний середній клас. Не дивно, що він лише активно знищується тими ж олігархами… До речі, нагадаю, що донедавна (коли долар був 8 гривень), навіть учителі були майже «середнім класом», отримуючи зарплату у 200 доларів. Тепер залишилися підприємці, висококваліфіковані робітники тощо. Але чи надовго їх вистачить?

Анастасія УГРИНЧУК,
Студентка 4 курсу

peredplata