Рятувальники нагадують як зробити літній відпочинок безпечним

Нещодавно для всіх школярів відлунав останній дзвоник. Зараз для них розпочинається, мабуть, найулюбленіша частина року – літні канікули. В цей час у дітей з’являється багато вільного часу, які вони полюбляють проводити на відпочинку з друзями. Цьому сприяють і погодні умови, тому не дивно, що діти разом з друзями вирушають на прогулянку в ліс чи поплавати на річці або в іншій водоймі. Свіже повітря та активний відпочинок завжди йде на користь здоров’ю дитини, проте часто небезпека ходить поруч, особливо коли поруч немає дорослих. Тому в цей період дорослим слід бути надзвичайно уважними та доглядати за дітьми, а також нагадати їм всі найважливіші правила безпечної поведінки влітку.

Так, влітку багато дітей часто відпочивають поблизу води. При цьому вони часто обирають місцем відпочинку стихійні пляжі, де не обладнані рятувальні пости і не відома глибина водойми. Діти навіть не задумуються над тим, що у разі небезпеки поруч не буде дорослих, які можуть допомогти в скрутну хвилину, а дитяча свідомість часто стає неготовою до дій у скрутну ситуацію. Не варто забувати і про те, що коли трапляється біда, важлива кожна секунда, а діти під час ігор не відразу помічають небезпеку. Однією з найулюбленіших розваг для дітей є стрибки з берега у воду. Це дуже небезпечно, оскільки, не знаючи дна водойми, можна серйозно травмуватися. Тому дітям не можна відпочивати поблизу водойм без супроводу дорослих і в непристосованих для цього місцях.

Спекотна літня погода сприяє і прогулянкам в лісі, тому дуже часто діти та дорослі вирушають туди на відпочинок. При цьому необхідно пам’ятати, що для безпечного відпочинку в лісі потрібно дотримуватися певних правил. Так, для дітей справжнім задоволенням є розведення вогню і подальше його «збільшення». Це надзвичайно небезпечно, оскільки в спекотну погоду для виникнення лісової пожежі досить найменшої іскри. Тому потрібно постійно стежити за вогнищем та обов’язково його загасити, коли ви ідете з лісу.

Частим явищем влітку є грозові дощі, які особливі тим, що виникають за короткий проміжок часу. В таких випадках дітям також слід знати як поводитися. Щоб сховатися від дощу, діти часто біжать ховатися під високі дерева, однак блискавка, якраз і має властивість потрапляти у найвищі дерева, особливо поодинокі. Значну загрозу несуть в собі мобільні телефони, які на сьогоднішній день є у майже всіх дітей. Вони можуть притягувати розряд, отож його треба вимкнути. Тимчасовим місцем схованки може послугувати яр чи яма, на землю не потрібно лягати чи сідати, а лише присісти та схилити голову.

Окрім цього, під час літніх канікул діти часто залишаються вдома самі, оскільки дорослим потрібно відлучитися по справах. В таких випадках батькам слід нагадати дітям правила безпеки. Також поруч із телефоном слід записати номери екстрених служб та дорослих, до кого діти можуть звернутися у випадку необхідності. Усі небезпечні речовини, сірники чи запальнички потрібно покласти у місця, недоступні для дітей. Дотримання основних правил безпечної поведінки допоможе уникнути неприємностей та дозволить гарно провести вільний час.

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata