«Що обрати: субсидії чи пільги?»

«Після чергового, дуже для нас масштабного здорожчання житлово-комунальних послуг минулого року, ми свого часу заповнили заяви та декларації й уже користуємося державним відшкодуванням. Однак ми хочемо й надалі отримувати субсидії, а в територіальних органах праці та соцзахисту населення для цього вимагають відмовлятися від пільг, визначених нам законом, – крик душі «дітей війни» з Чернівців Варвари Варфоломіївни Ліщук, Олени Петрівни Дроздової та Наталії Ярославівни Молдован. – Чітких пояснень від працівників соцзахисту отримати практично неможливо, тож не знаємо, куди звертатися. Допоможіть зорієнтуватися: якщо ми живемо з працездатними членами родини, якщо у нас впродовж року не змінювався ні склад сім’ї, ні прибутки, ні житлоплоща – що «дітям війни» належить по закону: і пільги, і субсидії, чи лише пільги, чи лише субсидії? Хотілося б отримати пораду спеціаліста з приводу того, що для нас вигідніше».
Писк влади
Про умови призначення субсидій за наявності пільг інформують в департаменті праці та соцзахисту населення Чернівецької ОДА:
«У 2016 році до Положення про порядок призначення та надання житлових субсидій внесено низку змін, а саме: після закінчення терміну отримання субсидії підрозділи з питань соцзахисту населення здійснюють розрахунок субсидії на наступний період (12 місяців, календарний рік) для домогосподарств, які отримували субсидію в попередньому періоді. Для цього фахівці збирають необхідну інформацію (пункт 13 Положення) без звернення громадянина і впродовж 10 днів приймають рішення щодо призначення (непризначення) субсидії та письмово інформують про прийняте рішення (пункт 14 Положення), вказуючи на необхідність звернутись до управління соцзахисту за місцем проживання для вирішення питання продовження субсидії або отримання пільги. Управління інформує отримувача субсидії, що за умови її призначення пільги з оплати ЖК-послуг та на придбання скрапленого газу або твердого палива зареєстрованим (які фактично проживають) особам, у період її отримання не нараховуються.
Тим, кому призначена субсидія на календарний рік, здійснюється перерахунок в тому ж порядку, як і тим, у кого закінчився термін отримання субсидії, зі скеруванням повідомлення про прийняте рішення (пункт 14 Положення).
Відомості про таких осіб подаються надавачам ЖК-послуг».
Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata