У Чернівецькій області порушується закон “Про звернення громадян”

У половині областей України досі порушується право громадян на подання особливої форми колективного звернення до органу місцевого самоврядування – електронної петиції. Чернівецька область входить в це число. Такі висновки дослідження щодо реалізації права на колективне звернення громадян до органів місцевого самоврядування, яке провели активісти громадської ініціативи прямої дії #ВКЛЮЧАЙСЯ.

У Чернівецькій області порушується закон “Про звернення громадян”

Група громадських активістів проаналізувала веб-сайти обласних і міських рад у обласних центрах України на наявність можливостей подання громадянами електронних петицій. Виявилось, що у 12 з 24 такий сервіс взагалі відсутній, а у трьох тільки налагоджують цей процес.

Чернівецька обласна рада не забезпечила на своєму сайті можливість громадянам колективно звертатись. Натомість міська рада зробила це.

Згідно з результатами моніторингу, електронні петиції не запроваджені обласними радами Закарпатської, Івано-Франківської, Луганської, Львівської, Одеської, Полтавської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Черкаської, Чернігівської та Чернівецької областей. У Вінницькій обласній адміністрації сервіс існує, але працює незадовільно. У Донецькій та Запорізькій – системи у розробці чи у тестовому режимі.

Майже рік тому, 2 липня 2015 р., Верховна Рада України прийняла Закон “Про звернення громадян”, згідно з яким, особливою формою колективного звернення громадян до органу місцевого самоврядування є електронна петиція. Її подача відбувається через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована. Законом було передбачено, що ця можливість у громадян має з’явитись через три місяці після його опублікування.

“Минув вже рік і виявляється, що половина України живе поза Законом “Про звернення громадян”. Влада на місцях закрита для спілкування з громадянами, які її обирають. Це антидемократично і є порушенням прав громадян”, – підкреслила Жанна Соловйова, одна з ініціаторів #ВКЛЮЧАЙСЯ.

Для пришвидшення впровадження інструменту електронних петицій в Україні громадські активісти #ВКЛЮЧАЙСЯ розробили шаблон звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської, в якому громадяни зможуть вимагати реалізації конституційного права на колективне звернення у формі електронної петиції та притягти до адміністративної відповідальності чиновників, винних у гальмуванні впровадження Закону “Про звернення громадян”.

Також громадські активісти звернулись до народних депутатів з вимогою проконтролювати органи виконавчої влади та пришвидшити процес виконання чинного законодавства у частині електронних петицій. Так народний депутат Остап Єднак звернувся до Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана і надав список обласних рад, які не впровадили можливість для громадян звертатися до місцевої влади через електронні петиції.

Довідка
Громадська ініціатива прямої дії #ВКЛЮЧАЙСЯ об’єднує у спільноту громадян, що уособлюють енергію громадянського суспільства України. До цієї ініціативи можуть долучитися всі небайдужі українці, які готові включатися у реальні дієві зміни незалежно від їхньої партійної приналежності, ідеологічних поглядів, професії, віку тощо.
Сторінка #ВКЛЮЧАЙСЯ у соціальній мережі Facebook: https://www.facebook.com/vklnetua/

peredplata