Чернівецька митниця ДФС: про лісоматеріали, оформлені митницею

Чернівецька митниця ДФС: про лісоматеріали, оформлені митницеюЕшелони з лісоматеріалами на українських коліях – одна із найбільш обговорюваних тем у медіапросторі. Питання експорту деревини й справді потребує нагального й дієвого вирішення. Проте не у той спосіб, що сьогодні спостерігається довкола даної проблеми.

Пошук «крайнього» й псевдо піар на відкритті «тіньових» схем, який чітко прослідковується у діяльності більшості громадських організацій та окремих активістів, засвідчує, на жаль, не лише незнання останніми суті справи, а й їх небажання зрозуміти й з‘ясувати всі її обставини. Безпідставні звинувачення на адресу, у тому числі, й митниці, вводять в оману пересічних громадян, нагнітають й так не просту ситуацію.

Ми не будемо маніпулювати різними фактами, а говоритимемо цифрами й даними – статистикою митного оформлення необроблених лісоматеріалів Чернівецькою митницею ДФС упродовж січня – травня 2016 року.

Насамперед слід відзначити, що у порівнянні з минулим, 2015 роком дещо змінилися обсяги вивезення деревини у розрізі країн походження. Наразі мова йде про експорт та транзит. У відсотковому співвідношенні частка українських лісоматеріалів, що вивозяться, зменшилася на понад 7 відсотків. У свою чергу прямо пропорційно зросла кількість даного товару білоруського, російського і навіть литовського походження. Експорт лісу зріс на 12,2 %, а транзит – у 7,8 рази.
Частка буковинських у експортованих лісоматеріалах зменшилася у 3,1 рази. Тут слід окреслити відсоткове співвідношення експорту відповідно до асортименту деревини. Так, з початку року через пункт пропуску «Вадул-Сірет – Вікшани» митного поста «Вадул – Сірет» Чернівецької митниці ДФС переміщено 398,7 тис. тонн деревини паливної та 377,6 тис. тонн ділової деревини. Наголошуємо, що серед експортованого лісоматеріали з Чернівецької області, оформлені у митному відношенні Чернівецькою митницею ДФС, становлять: деревина паливна – 20, 4 тис. тонн (4,9 %), ділова деревина – 0, 09 тис. тонн.

«Наведені цифри засвідчують, що більшість вагонів із лісоматеріалами, які знаходяться на залізничних станція Буковини, а саме 97%, – уже оформлений іншими митницями Державної фіскальної служби України товар, що лише переміщується у зоні діяльності Чернівецької митниці ДФС під митним контролем, – коментує начальник митниці Микола Салагор. – Хочу, аби всі чітко зрозуміли: через пункт пропуску «Вадул – Сірет» переміщується лісосировина з усієї України, уже оформлена у тому чи іншому режимі. Відсоток експортних декларацій, оформлених безпосередньо Чернівецькою митницею, становить лише 3, 0%».

Через пункт пропуску «Вадул – Сірет» Чернівецької митниці ДФС з початку року у митному режимі експорт було переміщено оформлених лісоматеріалів: Житомирською – 275, 3 тис. тонн (34, 4%), Рівненською – 220, 8 тис.тонн (27, 6%), Київською – 81, 9 тис. тонн (10, 2%), Волинською – 75, 4 тис. тонн (9, 4%), Хмельницькою – 30, 8 тис. тонн (3, 8%), Львівською – 27, 6 тис. тонн (3, 4%), Тернопільською – 22, 9 тис. тонн (2, 9%), Чернігівською – 15, 1 тис. тонн (1, 9%), Вінницькою – 9, 6 тис. тонн (1, 2%), Київською міською – 8, 5 тис. тонн (1, 1%), Івано-Франківською – 5, 3 тис. тонн (0, 7%), Черкаською – 2, 8 тис. тонн (0, 3%), Сумською – 0, 8 тис. тонн (0, 1%), Закарпатською – 0, 02 тис. тонн (0, 003%) митницями ДФС.

З початку року Чернівецькою митницею ДФС у митному режимі експорт оформлено 25 тис. тонн лісосировини, з якої 99, 3% – деревина паливна, 0, 7% – лісоматеріали необроблені («стовпи оциліндрованні, дерев‘яні (сосна)», «ліс круглий хвойний (сосна)»).

«До митного оформлення лісоматеріалів, що здійснюється безпосередньо митницею, ми підходимо особливо прискіпливо, – наголошує Микола Михайлович. – До прикладу, оформлення паливної деревини здійснюється із залученням спеціалістів та лише за наявності відповідних документів Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України. Чернівецькою митницею оформляється деревина паливна лише до 2 метрів завдовжки».

Транзит лісоматеріалів через митну територію України здійснюється із Білорусії (6, 4%), Росії (2, 1%) та Литви (0, 01%). Деревина, оформлена у митному режимі транзит, доставляється до митниці призначення (у даному випадку – Чернівецької митниці ДФС) для перетину митного кордону України із пакетом документів, оформленим країною-відправником та перевіреним і оформленим у митному відношенні митницею відправлення.

Співробітники пункту пропуску митниці призначення перевіряють відповідність електронної копії митної декларації поданим товаросупровідним документам. Огляд товарів здійснюється за наявності підстав для проведення огляду, визначених Митним кодексом України та іншими нормативно-правовими актами з питань державної митної справи. Як бачимо, Чернівецькою митницею ДФС питання переміщення лісоматеріалів через митну територію України тримається на особливому контролі. З початку року запроваджено 12 справ про порушення митних правил при переміщенні лісоматеріалів на суму 1 590 918, 24 грн. У минулому році таких справ було 4 на загальну суму 51 325,36 грн.

«Чернівецька митниця ДФС діє виключно у правовому полі, – зазначає Микола Салагор. – Тож не вправі у той чи інший спосіб впливати на діяльність як суб‘єктів зовнішньоекономічної діяльності, так і представників громадськості, що прагнуть змінити ситуацію довкола експорту лісоматеріалів. Наша офіційна позиція – законність, відповідність чинному законодавству з питань державної митної справи».

peredplata