Відповідальність за розміщення негативної інформації на сторінках Інтернету

Законодавство визначає повагу до честі та гідності нематеріальним правом кожної особи та передбачає їх захист, і тому числі, у судовому порядку. В той же час, учасники інформаційних правовідносин мають певну свободу при висловленні своїх думок.

Стаття 30 Закону України \”Про інформацію\” прямо встановлює, що ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень. Оціночними судженнями є висловлювання, які не містять фактичних даних, критика, оцінка дій. Оціночні судження не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості. Якщо особа вважає, що оціночні судження або думки принижують її гідність, честь чи ділову репутацію, вона вправі скористатися наданим їй законодавством правом на відповідь, а також на власне тлумачення справи. Якщо суб\’єктивну думку висловлено в брутальній, принизливій чи непристойній формі, на особу, яка таким чином висловила думку або оцінку може бути покладено обов\’язок відшкодувати завдану моральну шкоду.

Поширення завідомо недостовірної негативної інформації (наклеп) може бути підставою для компенсації моральної шкоди. Для задоволення позву в суді мають бути доведені наступні обставини:

– поширення інформації, тобто доведення її до відома хоча б одній особі у будь-який спосіб;
– поширена інформація стосується певної фізичної чи юридичної особи, тобто позивача;
– поширення недостовірної інформації, тобто такої, яка не відповідає дійсності;
– поширення інформації, що порушує особисті немайнові права, тобто або завдає шкоди відповідним особистим немайновим благам, або перешкоджає особі повно і своєчасно здійснювати своє особисте немайнове право.

Зауважимо також, що пошук автора, що розмістив негативну (неправдиву) інформацію на сторінках Інтернету – відповідача у справі – покладається на позивача.

Людмила ПИЛИПІВ,
Провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства,
правової роботи та правової освіти управління реєстрації
нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти
Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata