Ненадання інформації на податковий запит – підстава для позапланової перевірки

ДФСУ у листі від 15.03.2016 р. №5614/6/99-99-22-04-02-15 нагадує, пункт 73.3 ПКУ надає право податківцям звернутися до платників податків та інших суб\’єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання інформації, яка необхідна для виконання покладених на них функцій, завдань, та її документального підтвердження. При цьому платники податків зобов’язані надати інформацію, визначену у запиті контролюючого органу, та її документальне підтвердження протягом одного місяця з дня, що настає за днем надходження запиту.
Водночас норми пп. 78.1.1 ПКУ визначають однією з обставин, що призводить до позапланової виїзної перевірки, ненадання платником податків пояснень та їх документальних підтверджень протягом 10 робочих днів з дня отримання відповідного запиту контролюючого органу.
Крім того, відповідно до пп. 78.1.9 ПКУ документальну позапланову перевірку також може бути проведено при поданні скарги на платника податку та у разі ненадання ним пояснень та документального підтвердження на запит контролюючого органу, в якому зазначається інформація зі скарги щодо:
• ненадання таким платником податків податкової накладної покупцю або про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної, та/або порушення граничних термінів реєстрації в ЄРПН;
• ненадання таким платником податків акцизної накладної покупцю або про порушення порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної.

Відділ організації роботи Чернівецької ОДПІ

peredplata