ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ « ГРОМАДСЬКИЙ ВПЛИВ» звертається до буковинців

Шановні краяни, виборці, члени профспілки !
В ході наших індивідуальних зустрічей з вами та під час колективних зібрань обговорюються різноманітні питання нашого життя, в тому числі і ті, що стосуються працевлаштування людей, виплати своєчасної та гідної заробітної платні, індексації зарплат та пенсій, запровадження тарифів на житлово-комунальні послуги, пільгового і лікувального забезпечення, корупції, хабарництва тощо. Думки та пропозиції, висловлені в такий спосіб, узагальнюються нашою організацією та направляються народним депутатам України, керівникам органів місцевого самоврядування, виконавчим та контролюючим структурам, іншим органам влади для розгляду та відповідного реагування.
Проте, змушені констатувати, що дані звернення, позиція трудових колективів, територіальних громад, організацій та окремих громадян і виборців не знаходять з боку окремих керівників області та районів належного розуміння і підтримки. Часто розгляд їх здійснюється формально і не об’єктивно, в окремих же випадках вони по суті зовсім не беруться до уваги. Підтвердженням цьому може бути факт відхилення головою обласної ради Мунтяном І.М. та головою обласної державної адміністрації, депутатом обласної ради Фищуком О.Г. пропозицій, викладених в спільному зверненні трьох громадських організацій від 8 квітні 2016 року стосовно обговорення вищезгаданих питань на сесії обласної ради та прийняття щодо них відповідного рішення, тобто визначення загальної позиції ради з цих питань. При цьому ними проігноровано наявність у звернені такого актуального питання, як запровадження непрозорих та несправедливих тарифів на житлово-комунальні послуги. Натомість, у відповідь на наше прохання, Мунтяном І.М. було надіслано 18.05.2016 року громадським організаціям, тобто авторам звернення, відомості про моніторинг роботи департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації та його роз’яснення щодо звернення споживачів у комісії по отриманню субсидій. Таке, незацікавлене і байдуже ставлення керівників області до громадської думки може свідчити про їх неповагу до мешканців Буковини та своїх виборців. Люди очікують від своїх представників у виборних органах та посадовців регіональної влади надійного захисту від антисоціальної політики уряду. У відповідь отримують по суті – відписки. І це тоді, коли згадане питання так гостро порушується кількома депутатськими фракціями Верховної Ради.
Водночас, відмовившись від розгляду вищезазначених питань на сесії облради, голова ради Мунтян ВІ.М. за погодженням зі своїми заступниками виносить на розгляд сесії, корупційні питання, та ті, що пов’язані з інтересами окремих депутатів. Так, в цей час клопотання ТОВ «Інгазко» щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами в Сторожинецькому районі радою було розглянуто і прийнято відповідне рішення. Як потім зясувалося, згадане підприємство пов’язане з офшорами. Також на розгляд сесії виносились проекти рішень щодо діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів,тобто діяльністю, яка заборонена чинним законодавством.
Не однозначною є позиція щодо цих питань і обласної ради профспілок, якою тривалий час керує Шкварковський В.А. ( наближається півстолітній період його роботи в профспілках). Ця, обрана вами рада, веде спокійний спосіб життя а умови в яких вони працюють дозволяють останнім насолоджуватись профспілковою діяльністю не лише до досягнення пенсійного віку, а пожиттєво. Пенсійне забезпечення від держави наявне. Крім цього отримують і від ваших внесків стабільне централізоване фінансування на свої витрати, в тому числі заробітну плату. Окремі з них співпрацюють з владою в статусі членів колегій державних адміністрацій. Тому вони теж не переймаються проблемами трудових колективів, територіальних громад, простих людей та своїх членів профспілки. Мабуть, саме тому, голова Чернівецької обласної ради профспілок Шкварковський В.А. відмовився підтримати наше спільне звернення обласних громадських формувань ГО «Громадський вплив», ГО ветеранів України, ГО «Чорнобильці Буковини» та ГО учасників, ветеранів, інвалідів АТО і їх сімей. На його думку, дане звернення є політичним, відповідно профспілки в цьому участі не беруть. І це в той час коли в значній мірі не виконаною залишилася минулорічна угода, підписана обласною радою профспілок разом з обласною держадміністрацією, обласною радою та радою роботодавців в тому числі і з цих питань. Внаслідок цього погіршилась динаміка зайнятості непрацюючого населення, залишилася значною заборгованість по виплаті зарплати, поширеним явищем стали виплати зарплати в конвертах, факти не належного оформлення трудових відносин, не реалізованими залишились заходи щодо охорони праці та захисту населення тощо.
Тому ми, громадські активісти, беззаперечно справедливим вважаємо нарікання людей, членів профспілок на адресу керівних органів системи профспілки які не забезпечують належний захист прав і свобод громадян.
Дотепер не отримало свого вирішення колективне прохання жителів с. Петричанка Глибоцького району щодо освітлення вулиці Набережна. Численні їх звернення до обласної ради та облдержадміністрації залишилися поза увагою як обласних, так і місцевих чиновників. Єдине, що вони спромоглися зробити, це доручити голові Сучевенської сільської ради зібрати схід сільської громади, на якому повідомити про відсутність коштів в бюджеті сільської ради. Мешканцям вулиці було запропоновано провести роботи по її освітленню за власний рахунок. Зі слів голови сільради Баш А.І. Сучевенська сільрада у вирішенні цього питання допомогти не може. Виникає логічне запитання, якою в цьому є роль сільської ради та її голови? Якщо із сільського бюджету не є можливим бодай частину коштів виділити на згадані цілі, то очевидно цей бюджет здатний фінансувати лише зарплату та преміальне стимулювання апарату сільської ради.
Такий стан взаємовідносин виборців та їх представників у органах влади, рядових членів профспілок та їх керівників не є достатньо ефективним, оскільки він не забезпечує рядовим громадянам захист прав та свобод, не сприяє покращенню їх життя.
І ми вправі відповідним чином на це реагувати. Тож маємо намір і надалі організовувати зустрічі з вами, формуватимемо громадську думку і доводитимемо її депутатам різного рівня рад для подальшого їх розгляду та прийняття рішень. Будемо невідкладно інформувати вас про хід виконання ваших прохань як в засобах масової інформації, так і безпосередньо на місцях. За результатами спільної роботи з вами нашою громадською організацією будуть пропонуватися до розгляду відповідні ініціативи щодо відкликання з рад тих депутатів, які не виправдали вашої довіри.

З повагою,
голова ради Баблюк В.В.

peredplata