Електронні сервіси ДФС: відповіді на актуальні запитання

Система електронних сервісів ДФС – це реформування формату відносин з платниками, завдяки якому скорочується час на оформлення та подання звітності до органів фіскальної служби, підвищується оперативність надання та якість звітності та знижуються корупційні ризики, завдяки уникненню безпосереднього спілкування з працівниками контролюючих органів.

Чи можна протягом дня відправити повторно звітність в електронному вигляді, у тому числі для виправлення показників раніше поданої?

Обмежень щодо надсилання платником податків протягом одного дня декількох звітних документів в електронному вигляді за різними податковими деклараціями, розрахунками немає.

Платник має право повторно відправляти податкові декларації, розрахунки у разі виправлення помилок до закінчення граничного строку подання декларації, вказавши при цьому тип документа „звітний новий”.

Якщо платник податків надіслав до контролюючого органу кілька примірників одного податкового документа (у разі виправлення, неотримання першої квитанції тощо), то оригіналом вважається електронний документ, отриманий контролюючим органом останнім за умови, що його було прийнято до бази даних контролюючого органу та платнику податків надійшла про це друга квитанція.

Як через сервіс дізнатися про ризики щодо діяльності партнерів по бізнесу?

Для цього варто скористатися електронним сервісом „Дізнайся більше про свого бізнес-партнера”, який дає змогу оцінити податкові ризики діяльності з вашим партнером по бізнесу, чи можливо не є платником ПДВ, є банкрутом чи відсутній за визначеною в установчих документах адресою. „Реєстр платників ПДВ” – сервіс, що інформує про зареєстрованих платників ПДВ (діючі реєстрації); „Анульована реєстрація платників ПДВ” допоможе дізнатися про осіб, позбавлених реєстрації як платників ПДВ за заявою платника податку, з ініціативи контролюючих органів чи за рішенням суду. „Перевірка свідоцтва платника єдиного податку” – за допомогою цього сервісу можна впевнитись в тому, що свідоцтво платника єдиного податку є дійсним.

Чи є обов’язковим подання звітності в електронному вигляді, в тому числі малими підприємствами?

Відповідно до п.49.3 ст.49 Податкового кодексу України податкова декларація подається за вибором платника податків в один із таких способів:
а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Згідно з п.49.4 ст.49 Податкового кодексу платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до контролюючого органу в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Водночас, подання податкової звітності в електронній формі є більш зручним для платників, має ряд переваг: немає необхідності стояти в чергах, економія робочого часу, можливість надавати безпомилково заповнену декларацію, підтвердження доставки звітності та інш.

Як переконатися, що податкова звітність в електронному вигляді була отримана контролюючим органом?

Відповідно до „Інструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку”, затвердженої наказом ДПС України від 10.04.2008 року № 233 перша квитанція є підтвердженням платнику податків передачі його податкових документів в електронному виді до контролюючого органу засобами телекомунікаційного зв’язку. Ця квитанція надсилається контролюючим органом на електронну адресу платника податків, з якою було надіслано податкову звітність. Другий примірник першої квитанції в електронному виді зберігається в органі ДФС. Якщо на електронну адресу платника податків не надійшла перша квитанція, то податковий документ вважається неодержаним
Підтвердженням платнику податків прийняття його податкових документів до бази даних є друга квитанція в електронному виді у текстовому форматі, в якій визначаються реквізити прийнятого податкового документа в електронній формі, відповідність податкового документа в електронній формі затвердженому формату (стандарту) електронного документа, результати перевірки ЕЦП, інформація про платника податків, дата та час приймання, реєстраційний номер, податковий період, за який подається податкова звітність, та дані про відправника квитанції. Другий примірник другої квитанції в електронному вигляді зберігається в органі ДФС.

Чи можна, за допомогою електронних сервісів, отримати необхідну інформацію по оподаткуванню?

На загальнодоступному інформаційно-довідковому сервісі „Зір”. Він запрацював у тестовому режимі з 1 січня 2014 року та об’єднує в собі понад 12 тисяч запитань-відповідей з „Бази знань”, нормативні та інформаційні документи, витяги з письмових консультацій.

Є можливость здійснювати пошук інформації з певного податку, напрямку чи діяльності. Він працює з використанням ключових слів та шляхом перегляду інформації за певні періоди.

Інформаційне наповнення „ЗІР” здійснюється на підставі функціональних повноважень ДФС з урахуванням результатів всебічного аналізу інформації про потреби клієнтів, які звертаються до Контакт-центру та з метою мінімізації витрат часу представників бізнесу на спілкування з державою.

peredplata