Коли обов’язкова реєстрація платником ПДВ

Чернівецька ОДПІ нагадує, що реєстрація особи як платника ПДВ може здійснюватись як в обов\’язковому порядку, так і за добровільним рішенням особи.
Під обов\’язкову реєстрацію як платника ПДВ підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп\’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ).
До загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню:
– за основною ставкою ПДВ,
– ставкою 7%,
– нульовою ставкою ПДВ;
– звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.
При цьому обсяг операцій, що не є об’єктом оподаткування ПДВ, при обрахунку загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг не включається.
Для здійснення обов’язкової реєстрації як платника ПДВ особа не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто зазначеного вище обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, повинна подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ.
Отже, якщо особа здійснює операції з постачання товарів/послуг на митній території України, які підлягають оподаткуванню, загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн гривень, то така особа повинна подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням Заяву і відповідно зареєструватись як платник ПДВ в обов’язковому порядку.
Якщо особа, яка підлягає обов\’язковій реєстрації як платник ПДВ, не подала до контролюючого органу заяву, то вона несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування податку.
Докладніше з цього питання – в листі ДФС від 25.05.2016 р. №11343/6/99-99-15-03-02-15.
Відділ організації роботи Чернівецької ОДПІ

peredplata