Чернівецька СЕС попереджає про можливі ризики зараження на холеру

Чернівецька СЕС попереджає про можливі ризики зараження на холеру З настанням сезону відпусток, виїздом за межі країни в регіони потенційно небезпечні на особливо небезпечні інфекції Державна установа «Чернівецький лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» попереджає про можливі ризики зараження на холеру.
Холера – це гостра кишкова інфекція, яка виникає при попаданні в організм їжі або води зараженої бактерією Vibrio cholera. Холера має короткий інкубаційний період від менше одного дня до п’яти днів. Збудник інфекції при попаданні в організм виробляє ентеротоксин, який викликає безболісну, водянисту діарею, яка без своєчасного лікування може швидко привести до тяжкого зневоднення організму і смерті.
Єдиним джерелом інфекції є хворий або вібріоносій, який виділяє збудника з фекаліями або блювотними масами. Людина може заразитись холерою при вживанні води, продуктів, які заражені збудником.
Дотримуючись основних запобіжних заходів, особи які подорожують, також можуть захистити себе від холери і інших захворювань, пов’язаними з харчовими продуктами та водою. Основну увагу варто приділяти харчовим продуктам і воді, включаючи лід. Дотримуючись простого правила: якщо продукт неможливо скип’ятити, зварити/посмажити і очистити (від шкірки, кірочки тощо), то його вживати не можна.
– Вживайте тільки кип’ячену або продезінфіковану відповідними дезінфекційними засобами питну воду. Такі напої, як гаряча кава або чай, вино, пиво, газована вода чи безалкогольні напої, а також фруктові соки в склянках чи пакетах, зазвичай безпечні для пиття.
– Вживайте гарячі продукти, які пройшли відповідну термічну обробку. Приготовлені харчові продукти, залишені на декілька годин при кімнатній температурі без додаткового підігрівання можуть стати джерелом інфекції.
– Не вживайте сирі морепродукти і інші продукти в сирому вигляді. Виключення становлять фрукти і овочі, які ви повинні власноручно очистити (від шкірки, кірочки тощо).
В рамках Програми моніторингу циркуляції збудників інфекційних хвороб на території Чернівецької області, затвердженої першим заступником голови Чернівецької обласної державної адміністрації 30.10.2015 року Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводяться дослідження води відкритих водойм з метою визначення бактеріального забруднення, в тому числі циркуляції холерних вібріонів. При здійсненні лабораторного контролю 02.08.2016 року з 2 проб річкової води (місце скиду стічних вод с. Магала, міський пляж м. Чернівці) виділено неепідемічний штам холерного вібріону.
Враховуючи якість води р.Прут на даний час купатися не рекомендовано, особливо дитячому населенню.

Завідувач відділення особливо
небезпечних інфекцій
Державної установи «Чернівецький обласний
лабораторний центр МОЗ України» Олександра Томашовська

peredplata