Небезпечний вірус , що вражає худобу,загрожує Україні

Небезпечний вірус , що вражає худобу,загрожує Україні

Перші спалахи хороби вже зафіксовано в Болгарії. Тому про загрозу нодулярного дерматиту великої рогатої худоби повідомила Всеукраїнська Аграрна Рада. Із проханням провести профілатичні заходи, аграрії звернулись до очільників країни.

«Просимо розглянути питання щодо запобіжного щеплення прикордонних територій, вирішити питання завезення вакцин в Україну, в тому числі не зареєстрованих в Україні. Всеукраїнська Аграрна Рада готова до всебічної та оперативної співпраці», – із листа ВАР.

У сусідніх країнах вже зафіксовані спалахи – в регіонах РФ та Балканських країнах. Так, у Болгарії на початку липня 2016 р. Міжнародне епізоотичне бюро (далі – МЕБ) зафіксували перші 7 спалахів нодулярного дерматиту ВРХ, а станом на початок серпня ц.р. ситуація переросла в епідемію.

Ця вірусна хвороба може спричинити падіж 70-100% продуктивного поголів’я ВРХ і значне зниження продуктивності тих тварин, котрим вдалося вижити.

Хвороба просувається зі швидкістю 70-100 км на добу і, враховуючи те, що зараз Україну від епідемії розділяє тільки Румунія, вже за 3-4 тижні вірус досягне кордонів України.

Телеграмою Держпродспоживслужби заборонено ввезення сприйнятливих тварин та продуктів із них. Але, розуміючи що хвороба крім контактного та повітряно-крапельного шляху передачі, передається трансмісивно (через кровосисних комах) цей захід не зупинить хворобу.

В Чернівецькому управлінні Держпродспоживслужби Інформаційному агентству АСС повідомили, що до них вже прийшло розпорядження зі столиці. Відтак, інформуватимуть усі районні управління ветмедицини, щоб перевірити усі суб`єкти господарювання, де є велика рогата худоба.

Поруч із цим, ветеринари кажуть, хвороб серед худоби в області останніми роками зафіксовано не було. Щоправда, обіцяють підвищити пильність.

Джерело: http://acc.cv.ua/

peredplata