Від чернівецьких підприємців бюджет отримав майже 1,3 млн. грн. водної ренти

Від чернівецьких підприємців бюджет отримав майже 1,3 млн. грн. водної ренти

Упродовж семи місяців цього року платники податків, які перебувають на обліку в Чернівецькій ОДПІ, сплатили 1289,7 тис. грн. рентної плати за спеціальне використання води, що на 179,7 тис. грн., або на 14 відсотків більше, ніж у минулому році.

Станом на 01.08.2016р. кількість зареєстрованих платників водної ренти по Чернівецькій ОДПІ – 548 суб’єктів господарювання.

Звертаємо увагу, що Податковим кодексом України (стаття 255) встановлено дві основні категорії платників рентної плати за спеціальне використання води. Перша категорія (первинні водокористувачі) – це суб’єкти господарювання, які безпосередньо здійснюють забір води з водних об’єктів чи надр, та в подальшому використовують таку воду, як для власної господарської діяльності, так й для постачання води іншим (вторинним) водокористувачам. Друга категорія (вторинні водокористувачі) – це суб’єкти господарювання, які отримали воду від постачальників (первинних водокористувачів) та використовують її у господарській діяльності.

Не є платниками плати за воду суб’єкти господарювання, які використовують воду виключно для питних та санітарно-гігієнічних потреб. Крім того, платниками плати за воду є підприємства, які вкористовують воду без її фактичного вилучення з водних об’єктів для потреб гідроенергетики, водного транспорту та рибальства.

Рентна плата за спеціальне використання води (у випадку її забору з водойм чи надр) обчислюється, виходячи з фактичного обсягу води, який використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок рентної плати та коефіцієнтів.

Нагадуємо, що граничний термін сплати податкових зобов’язаннь по рентній платі за спеціальне використання води за ІІ квартал – 19 серпня цього року.

Про це повідомляє відділ організації роботи Чернівецької ОДПІ

peredplata