Місцеві депутати не звітують своїм виборцям

В перший день лютого за ініціативи Чернівецької обласної громадської організації «Комітет виборців» в приміщенні Українського Народного дому відбувся круглий стіл на тему «Як звітують депутати місцевих рад перед виборцями?». Це засідання є частиною програми «Народом обраний ─ народу прозвітуй».
«Комітетом виборців» протягом 3 місяців, з листопада 2011 по січень 2012, було проведено моніторингове спостереження за звітністю депутатів перед виборцями. В цей період були направлені звернення до політичних партій за звітами їхніх депутатів місцевих рад, досліджували можливість доступу до публічної інформації через сайт gromady.cv.ua та проводили опитування серед населення.

За словами керівника проекту Ігоря Баб\’юка, депутати повинні самостійно знаходити шляхи розповсюдження інформації про свою діяльність і таким чином, щоб вона була легкодоступна для всіх виборців.

Також на цьому зібранні були висвітлені результати опитування, проведеного волонтерами «Комітету виборців» в другій половині грудня серед чернівчан та жителів шести областей. Всього було опитано 400 осіб ─ 100 з Чернівців та по 50 з Вижницького, Глибоцького, Заставнівського, Кіцманського, Сторожинецького та Хотинського районів. Результати дали доволі цікавий результат ─ менше чверті опитаних знають хто саме обраний депутатом районної ради від їхнього округу. Про голову районної ради люди інформовані краще ─ 46,25% знають прізвище людини, яка займає цю посаду. Ще 21,25% опитаних знати-то знають, але називають невірне прізвище. З депутатськими звітами не краща ситуація. З тим, що депутати повинні щорічно звітувати перед своїми виборцями погоджується 92,5% опитаних. Проте лише 17% людей змогли в різні способи ознайомитися чи отримати інформацію стосовно звітів.

Дутка Інна

peredplata