Газ на Буковині відповідає державним нормам, але різниться за своєю енергетичною цінністю

Газ на Буковині відповідає державним нормам, але різниться за своєю енергетичною цінністюЕкспертиза проб газу, що були відібрані на ГРП №20 у місті Чернівці та ГРП №1 у селі Черешенька Вижницього району Чернівецької області, засвідчила, що обидва зразки відповідають державному стандарту України, але відрізняються за своєю енергетичною цінністю. Це означає, що користь від споживання однакового об’єму блакитного палива в різних частинах області є різною. Відтак, для досягнення однакового результату, певні споживачі вимушені використовувати більший об’єм енергоресурсу, а значить і витрачати більше коштів. Про це повідомляє ПАТ «Чернівцігаз».

Результати експертизи проб газу, що були відібрані і досліджені незалежною сертифікованою лабораторією ДП «Івано-Франківськстандартметрологія», показали, що газ на Буковині відповідає державним стандартам, а саме ДСТУ 5544-87. Згідно встановлених державою норм, теплота згоряння природного газу за стандартних умов повинна бути не нижчою за 7600 ккал/м³ (8,8 кВт/год).

У відповідності до результатів досліджень, теплота згорання зразків газу відібраного на ГРП №20 у м. Чернівці становить 8209 ккал/м³ (9,5 Квт/год), зразків газу відібраних на ГРП №1 в с. Черешенька Вижницього району Чернівецької області – 7936 ккал/ м³ (9,2 Квт/год).

Дослідження показало, що відібрані проби газу хоч і відповідають державним стандартам, однак мають різну енергетичну цінність. Така ситуація пояснюється тим, що зразки газу були взяті на ГРП, які знаходяться на різних газових гілках та живляться з різних джерел видобування блакитного палива. ГРП №20, який обслуговує м. Чернівці, отримує газ імпортного видобування з магістрального газопроводу. Натомість, ГРП №1 в с. Черешенька, живиться газом місцевого видобування, який також постачається мешканцям сусіднього с. Багна.

«Результати експертизи показали, що в межах нашої області споживачі використовують природний газ, який відрізняється за своєю енергетичною цінністю. Це означає, що коефіцієнт корисної дії від споживання однакового об’єму газу у різних споживачів може бути різним. Комусь для того щоб закип’ятити чайник потрібно буде використати більший об’єм газу, а відтак, сплатити більше коштів. Це абсолютно не справедливо і ставить споживачів в нерівні умови. Очевидно, що врахування енергетичної складової є більш об’єктивним та справедливим способом обліку та нарахування оплати за газ. Для того щоб цей механізм запрацював, передусім, потрібно внести зміни в нормативну базу», – зазначив Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

Наразі, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг своєю постановою №84 від 26 січня 2017 року вже зробила перший крок для забезпечення умов переходу на облік газу в енергетичних одиницях.

Зокрема комісія зобов’язала оператора газотранспортної системи України ПАТ «Укртрансгаз» становити та затвердити маршрути визначення фізико-хімічних показників газу, а також щомісяця публікувати на своєму сайті фактичні дані щодо розміру середньозваженої вищої теплоти згоряння природного газу за кожним маршрутом.

Згідно цієї ж постанови, оператори газорозподільних газопроводів зобов’язані передбачити в платіжках споживачів за розподіл природного газу, а також в особистому кабінеті споживача на власних сайтах інформацію про розмір середньозваженої вищої теплоти згоряння за розрахунковий період, а також обсяг енергії спожитого газу за трьома одиницями виміру: кВт/год, ккал, М/Дж.

peredplata