У Чернівцях боротимуться з отруйним борщівником Сосновського

У Чернівцях боротимуться з отруйним борщівником СосновськогоНа ліквідацію небезпечного виду рослин борщівника Сосновського в цьому році виділено 200 тисяч гривень. Таке рішення було ухвалено на засіданні виконавчого комітету Чернівецької міської ради на підставі протоколу засідання ради міського Фонду охорони навколишнього природного середовища та клопотання департаменту житлово-комунального господарства.

Як повідомив директор Українського науково-дослідної станції карантину рослин інституту захисту рослин НАН України Володимир Гунчак, фактичні обстеження міста Чернівців показали, що борщівник Сосновського займає велику територію і охоплює 83,1 га.

Зокрема, у Садгірському районі були виявлені вогнища бур’яну на площі більше ніж 82 га, у Шевченківському районі на площі більше ніж 0,5 га та на території Першотравневого району на площі близько 0,1 га.

Основними місцями розвитку борщівника Сосновського є необроблювальні угіддя, береги потічків, річок, каналів, узбіччя доріг, деградовані луки, пасовища тощо. При контакті з людиною рослина спричиняє опіки, які важко загоюються.

Отруйним у бур’яну є все: стебла, листки і коріння. Навіть найменший контакт із рослиною під дією сонця може призвести до опіків. У період цвітіння (червень-вересень) борщівник є особливо небезпечним, адже отруйні речовини виділяються в повітря і навіть без контакту з рослиною завдають шкоди здоров’ю.

Для зниження випадків ураження людей борщівником Сосновського необхідні планомірні роботи поетапного знищення рослин протягом декількох років, забезпечуючи знищення всіх кореневищ та насіння яке проростає.

Роботи по знищенню борщівника Сосновського проводились у 2015 та 2016 році, в поточному році в березні розпочинаються роботи із застосуванням хімічних препаратів, що забезпечить більш дієву та економічно-ефективнішу систему боротьби з борщівником Сосновського. Департаменту житлово-комунального господарства доручено також опрацювати питання боротьби з не менш отруйною рослиною – амброзією- і винести пропозиції по її знищенню на засідання виконавчого комітету міської ради.

Джерело

peredplata