Напередодні дня Чорнобильської катастрофи діти поспілкувалися з пожежними-ліквідаторами аварії на ЧАЕС

Напередодні дня Чорнобильської катастрофи діти поспілкувалися з пожежними-ліквідаторами аварії на ЧАЕС Незважаючи на те, що після вибуху на 4-му реакторі ЧАЕС минуло більше 30 років, відгомін по ньому залишається й сьогодні, ця тема актуальна і цікава, у тому числі й молодому поколінню. Тому 25 квітня, напередодні Дня Чорнобильської катастрофи, у центральній міській дитячій бібліотеці міста Чернівці для дев’ятикласників ЗОШ № 6 відбулася зустріч з колишнім працівником пожежної охорони, ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС Миколою Гайдащуком.
Про це повідомляє прес-служба Управління ДСНС України у Чернівецькій області.
У переддень роковин аварії Микола Васильович поділився з присутніми своїми згадками про роботу у зоні відчуження, розповів, як вогнеборці боролися з наслідками катастрофи та який вплив на них мала радіація. Щоб діти усвідомлювали масштаб аварії, окрім розповідей їм було продемонстровано документальний фільм про Чорнобиль, а Микола Васильович показав присутнім фото із власного архіву. Школярі запитували гостя, яких заходів вживали пожежники тоді для ліквідації наслідків катастрофи, цікавилися, що було найважчим за цей період, адже Микола Гайдащук перебував у 30-кілометровій зоні з серпня 1986 по квітень 1989 року.
Ще одна зустріч пройшла у Чернівецькому краєзнавчому музеї для студентів професійного машинобудівного ліцею. У музеї існує куточок, присвячений пам’яті Чорнобильської катастрофи, однак більше враження на підлітків справила бесіда з Віктором Водзинським – колишнім помічником начальника штабу пожежогасіння відділу пожежної охорони, який у квітні 1987 року також був направлений у Чорнобильську зону. Віктор Андрійович розповідав присутнім про те, що його найбільше здивувало під час відрядження на ЧАЕС, пояснював, наскільки загрозливою була і залишається радіація для людства, розповідав про інші випадки пожеж, які траплялися у період його перебування в Чорнобильській зоні.
На завершення Віктор Водзинський зазначив: аварія на ЧАЕС призвела до непоправних наслідків, поставила під загрозу мирне існування багатьох людей, навіть в країнах, далеких від нашої Батьківщини, але вона змусила замислитись над головним – яку ціну має людське життя і який подвиг здійснили ті, хто рятував майбутні покоління, ліквідовуючи наслідки вибуху на Чорнобильській станції.

peredplata