Українські кардіохірурги оперують серце, не розрізаючи грудну кістку

Влітку цього року в Центрі кардіохірургічної допомоги медичної мережі «Добробут» почали проводити унікальні не тільки для країни – для всього світу – міні-інвазивні операції на серці – повну реваскуляризацію міокарда, тобто повне відновлення коронарного кровотоку в серці, через маленький, від 5 до 10 см, розріз між ребрами.
Ще півроку тому відновлення після операції на серці у Миколи Войцеховського з Одеси зайняло б мінімум два місяці. Стільки часу потрібно для зрощення грудини (довгої пласкої кістки всередині грудей, що з\’єднує ребра), яку в класичній кардіохірургії розрізають на 25-сантиметрів, щоб отримати доступ до серця. Причому два місяці – це в ідеалі, тобто якщо немає, наприклад, цукрового діабету, остеопорозу або зайвої ваги, при яких грудина погано зростається, і період відновлення затягується. В цей час всіляких «не можна» у пацієнта більше, ніж «можна». Не можна піднімати вагу більше трьох кілограмів, не можна стояти на одному місці довше 15 хвилин, не можна водити машину. І це ми ще не говоримо про біль і взагалі дискомфорт – і фізичний, і емоційний. Одеситові Миколі пощастило уникнути всього цього: уже через тиждень після багатосудинного коронарного шунтування він піднімав кавуни по 15 кілограмів, проходив вранці і ввечері по три кілометри і взагалі вів досить активний спосіб життя. При тому, що кардіохірурги нашили йому чотири шунта, а до операції у чоловіка було кілька інфарктів.
Чудо медицини?
У певному сенсі – так! І автори цього дива – українські кардіохірурги, які влітку 2017 го першими в світі освоїли нову методику багатосудинного міні-інвазивного коронарного шунтування – не через стандартний 25-сантиметровий розріз грудини, а через маленький, від 5 до 10 см, розріз між ребрами (тобто грудна кістка, зрощення якої нерідко викликає багато проблем в післяопераційний період, взагалі не зачіпається).
Головний кардіохірург приватної мережі лікувальних установ України «Добробут» Олександр Бабляк, що вдосконалив цей метод, каже, що нові операції цінні перш за все мінімальними наслідками хірургічного втручання для пацієнтів: «Уже на третій день після операції, проведеної через міні-доступ, людина повністю фізично активна. Не забуваємо при цьому, що вузька рана – це ще і менше болю і дискомфорту, а також менше післяопераційних ускладнень, особливо у пацієнтів, які належать до групи ризику: людей похилого віку, людей з серцевою недостатністю, цукровим діабетом, ожирінням і перенесеними інфарктами». Саме для того, щоб зробити кардіохірургічне лікування максимально комфортним для людини – наскільки це, зрозуміло, можливо в разі операції на серці – в «Добробуті» і почали активно освоювати міні-інвазивну кардіохірургію. «Так, лікарям набагато зручніше оперувати серце через великий розріз грудної кістки. Але ми хочемо не просто успішно проводити складні операції – ми прагнемо зробити складну кардіохірургію максимально толерантною і безпечної для пацієнта, не втративши якості. Це те, що сьогодні називають філософією patientfriendly. Зараз весь світ прагне працювати, орієнтуючись саме на такий підхід до надання медичних послуг. І наше завдання – розвивати в цьому напрямку і українську кардіохірургію », – додає Олександр Бабляк.
Попереду планети
Міні-інвазивна кардіохірургії – не нове напрямок в медицині. Вона почала розвиватися з середини 1990-х. Але за 20 років, на жаль, поки так і не стала поширеною практикою. Одна з небагатьох операцій на серці через міні-доступ, яку легко освоїли хірурги по всьому світу, – односудинне коронарне шунтування. Однак такої операції потребують менше 5% пацієнтів. Набагато більшій кількості хворих – в одній Україні це близько 21 000 чоловік щорічно – необхідно багатосудинного шунтування. І ось якраз його робити через міні-доступ кардіохірурги тільки вчаться. При тому, що американські та європейські лікарі відкриті новому, вітчизняні кардіохірурги до інновацій придивляються поки досить стримано.
На сьогоднішній день в цьому напрямку успішно працюють лише дві клініки в світі: в Нью-Йорку і Оттаві. Український «Добробут» став третьою. Причому метод, запропонований українцями, унікальний – він може бути застосований практично у будь-якого пацієнта з ішемічною хворобою серця. До того ж мова йде про так звану повнуреваскуляризацію міокарда, тобто про повне відновлення кровотоку в уражених судинах серцевого м\’яза, через невеликий міжреберний розріз. Цього точно ще ніхто в світі не робив!
Менше ніж за два місяці кардіохірурги «Добробуту» провели вже вісім подібних операцій (а всього міні-інвазивних на серце – кілька десятків з моменту відкриття Центру в кінці 2016 року). Плани на рік – ще 300. І потім наші медики збираються представити свої напрацювання на Європейському конгресі кардіохірургів – допомагатимуть лікарям з різних куточків планети освоювати новий метод, щоб зробити одну з найбільш затребуваних, але поки ще досить дискомфортно для пацієнта операцію на серці рутиною. «Ми плануємо активно ділитися своїми знаннями з усіма бажаючими, – каже Олександр Бабляк. – І не збираємося перетворювати розроблений нами метод в ексклюзив команди Бабляка або кардіохірургії \”Добробуту\” ».
Саме тому восени 2017 роки команда кардіохірургів на чолі з Олександром Бабляком відвідає Чернівці, Одесу, Житомир, Вінницю і Дніпро, щоб безкоштовно проконсультувати тяжкохворих пацієнтів. Київські фахівці також планують організувати ряд семінарів для місцевих лікарів, під час яких поділяться своїм досвідом і новими напрацюваннями при проведенні операцій на серці.
Чернівці стануть першим містом, куди 8 вересня приїде Олександр Бабляк з командою лікарів клініки «Добробут» для участі в Конференції «Інноваційні методи діагностики та лікування в кардіохірургії».
(Додатковий блок)
Актуально для України
✓ За словами прем\’єр-міністра Володимира Гройсмана, від серцево-судинних захворювань щороку помирає понад 426 000 українців (це 68% від загальної кількості померлих), а інфаркт міокарда діагностують у 40 000 чоловік.
5 цікавих фактів про унікальну операцію
1. Щорічно в Україні проводиться близько 7000 класичних операцій багатосудинногокоронарного шунтування (через розріз грудини), і це тільки 30% від необхідної кількості. Тобто операція показана більш 20 000 пацієнтів на рік.
2. Розріз для міні-інвазивного коронарного шунтування робиться між ребрами зліва (у жінок – під грудьми), його довжина – від 5 до 10 см. У більшості інших мініінвазивних операцій на серце (пластика або протезування клапанів) – розріз проводиться справа між ребрами.
3. Під час операції використовуються спеціальні інструменти – довші за звичайні. Вони дозволяють хірургу працювати в умовах вузької рани.
4. Виконувати маніпуляції кардіохірурга допомагає «третє око» – відеоторакоскоп, а також бронхоскоп, УЗД серця через стравохід і спеціальні прилади для штучного кровообігу.
5. Операція нескладна для лікаря, і її, за словами автора методу Олександра Бабляка, може освоїти будь-кардіохірург, у якого є певний досвід міні-інвазивнихвтручань.

Олена Сібагатулліна

асистент менеджера проектів агенції «ВАРТО»

peredplata