Банилів-Підгірний повстає проти поліції

Банилів-Підгірний повстає проти поліції У селі Банилів-Підгірний повстали селяни. Вони обурилися тим, що поліція виставила у селі поліцейський пост. Хоча самі поліцейські його таким не вважають. Бо у Чернівецькій області є тільки три постійних пости. Це – Оршівці Кіцманського району, Звенячин Заставнівського та Атаки Хотинського районів.
А у Банилові-Підгірному чергують наряди поліції. Вони несуть службу з охорони громадського порядку. Як з’ясувалося, саме тут найвища школа злочинів у лісовій сфері. Якщо не зупинити вивезення лісу, то наші Карпати скоро стануть голі, лисі…
З такою прекрасною місією розпочали службу поліцейські на дорогах Гільчі та Банилова.
Але люди помітили, що лісовози і великі фури як возили кругляк, так і возять. А натомість поліція зупиняє бабусю із в’язкою дров чи ґазду на фірі, який зібрав сушняк для того, аби обігріти зимою хату і хоч трохи зекономити на паливі. Зрозуміло, і та бабуся, і той ґазда порушили закон. Бо не можна ліс знищувати. Та обурило селян власне те, що не зупиняли фури, а трясли фіри.
То тільки у слові міняється одна буква, а у вивозі лісу міняються десятки кубометрів. І шкода, заподіяна природі від фіри дров, не адекватна фурі кругляка чи нібито обробленого брусу, що і є тим же кругляком, який тільки для зручності пакування розпилений на брус.
Крім того, горяни обурюються поведінкою поліцейських у селі. Вони кажуть, що часто серед ночі з увімкненими блимавками та сиреною мчать авта з одного боку села на інший. І не завжди виправдані блимавки та сирени.
Також не подобається селянам, що поліцейські часто зупиняють легкові авта, заглядають у багажники.
1 вересня було здійснено напад на поліцейський патруль. Сотні селян вийшли на дорогу тоді, коли правоохоронці зупинили фіру дров. Вони виштовхали авто з місця, де несли службу поліцейські.
Начальник Сторожинецького районного відділу поліції Іон Шалар попередив про кримінальну відповідальність тих, хто створював перешкоди несінню служби.
Після цього, вже 4 вересня, відбулася велика сходка людей у Банилові-Підгірному. На ній правоохоронці пояснили, що патруль з села не заберуть. Бо тут великі розкрадання лісу. Селяни стояли на своєму. Вони проголосували за те, аби пост виставили в іншому місці, та аби поліцейські більше уваги приділяли безпеці на дорогах села.
Жителі Банилова-Підгірного обговорили також питання отримання дров з лісу, забезпечення паливних норм за рахунок субсидій.
І все ж мешканців села було повідомлено про відкрите кримінальне провадження щодо інциденту, який мав місце у Гільчі 1 вересня.
Також селян запевнили, що поліцейські поводитимуться коректно і більше уваги приділятимуть справжній боротьбі зі справжніми розкрадачами лісу, а не з тими, хто збирає хмиз чи заготовляє дрова на зиму з сухостою.
Вл. інф.
Р.S. Різні люди по-різному ставляться до інциденту у селі Банилів-Підгірний. Але є й такі, хто вважає, що бунт селян спровокований не тільки поліцейським постом, а й тими, хто незаконно вирубує ліси і вивозить деревину з Буковини.

peredplata