З 1 жовтня стартує пілотний проект із запровадження електронних земельних торгів

Кабінет Міністрів України постановою «Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження електронних земельних торгів і забезпечення зберігання та захисту даних під час їх проведення» від 21.06.17 р. № 688 затвердив Порядок реалізації пілотного проекту з проведення електронних земельних торгів.
2 вересня 2017 р. уже відбулась апробація електронних торгів через систему електронних земельних аукціонів. Так, відповідно до документа, з 01 жовтня по 20 червня 2018 року стане можливим взяття в оренду земділянки або оформлення емфітевзису на електронному аукціоні. До аукціону може долучитися фізична або юридична особа, яка зареєструвалася в системі електронних земельних аукціонів. Лотом на аукціоні є право (оренда, емфітевзис) на земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної власності.

Займатиметься проведенням торгів виконавець (суб\’єкт господарювання, який уклав з організатором договір про їх проведення), що обирається на конкурсній основі. Вже до його повноважень відноситься публікація оголошення щодо проведення торгів на офіційному веб-сайті Держгеокадастру та, власне, на своєму веб-сайті.

Проводитимуться електронні земельні торги через 30 днів після оприлюднення оголошення про їх проведення. Бажаючі взяти у них участь повинні не пізніше ніж за 3 робочих дні до початку торгів подати заяву про участь та сплатити реєстраційний і гарантійний внески на рахунки виконавця, надавши низку передбачених урядом документів.

У день проведення торгів учасники вносять свої цінові пропозиції щодо лота через веб-сайт виконавця з кроком підвищення ставки, зазначеним в оголошенні про проведення електронних земельних торгів.

Переможцем визнається учасник, від якого на момент завершення електронних земельних торгів надійшла найвища цінова пропозиція. Усім учасникам, які не були визнані переможцями, протягом 3-х банківських днів із дня проведення торгів повертаються сплачені суми гарантійних внесків
За результатами електронних земельних торгів укладається договір оренди та/або емфітевзису земельної ділянки.

Крім цього, передбачається здійснити заходи, спрямовані на запровадження використання системи зберігання та захисту даних Blockchain під час проведення електронних земельних торгів та у роботі Державного земельного кадастру.

Людмила ПИЛИПІВ
провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства,
правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів,
правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata