Податок на нерухомість поповнив місцеві бюджети Буковини на 18,4 мільйони гривень

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області повідомили, що податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за січень-вересень поточного року поповнив місцеві бюджети області на 18,4 млн. грн. Порівняно з минулим роком надходження зросли більш ніж в два рази (було 8,7 млн. грн.), очікувану суму на поточний рік перевищено на 5,5 млн. грн.

Близько 60,9 відсотки податку забезпечили суб\’єкти господарювання – юридичні особи, які самостійно подають відповідні декларації до фіскальної служби, обчислюють і сплачують податок, решту – громадяни-фізичні особи.

У відомстві зазначають, що частина зростання надходжень з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відбулось, зокрема, внаслідок зростання розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Також росту поступлень сприяло збільшення кількості зареєстрованих у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, даних про громадян які володіють майном.

Але разом з тим серед основних чинників – це проведена роз’яснювальна робота, що спонукала ймовірних платників податку самостійно звертатися до фіскальної служби де їм провели розрахунки (на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності).

«Зараз працівники фіскальної служби регіону спільно з органами місцевого самоврядування продовжують звірку і виявляють нових платників податку. Наголошуючи, що гроші отримані від сплати податку, спрямовуються до місцевих бюджетів і використаються на потреби громади сподіваються на сумлінність громадян, які самостійно зареєструють свою нерухомість»,–підсумовують у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області..

У фіскальноиу відомстві краю нагадають, адміністрування податку регулюється статтею 266 Податкового кодексу України. Пільги із сплати податку встановлюють сільські, селищні, міські ради та ради об\’єднаних територіальних громад. Крім того, органи місцевого самоврядування до 25 грудня року, що передує звітному, подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням об\’єкта житлової або нежитлової нерухомості рішення щодо ставок та наданих пільг зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за відповідною формою.

Базова ставка не повинна перевищувати 1,5 відсотка розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.

peredplata