Пам’ятка для роботодавців щодо правової відповідальності за використання незадекларованої праці

Управління Держпраці у Чернівецькій області роз’яснює :

задекларована праця – оплачувана діяльність на основі трудового договору, який забезпечує соціальні гарантії та права працівників.
Незадекларована праця – оплачувана діяльність (робота), яка офіційно не оформлена, або не повністю оформлена відповідно до чинного законодавства.
Використання незадекларованої праці є грубим порушенням трудового законодавства і тягне за собою сувору відповідальність перед Законом.

Роботодавець використовує незадекларовану працю, якщо:
він не оформив із працівником трудовий договір і не повідомив про його найм до органів Державної фіскальної служби;
якщо офіційно виплачує лише частину заробітної плати, а решту у так званих конвертах;
якщо укладено цивільно-правову угоду або договір із працівником, який фактично виконує певні трудові функції за посадою на постійному робочому місці і отримує за це винагороду на постійній основі;
якщо роботодавець здійснює діяльність без реєстрації як юридична, або фізична особа – підприємець і при цьому наймає на роботу працівників.

Всі вищенаведені пункти є грубим порушенням чинного законодавства про працю, а саме:
здійснення фактичного допуску до роботи працівників без укладання з ним трудового договору (контракту);
виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та податків;
оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;
підміна трудових відносин цивільними – використання праця працівника без укладання з ним трудового договору (контракту).

Варто пам’ятати!
Дані порушення статті 265 Кодексу законів про працю передбачають накладення на роботодавців штрафних санкцій у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (96 тисяч гривень) за кожного нелегально працюючого працівника.

Якщо роботодавець, як суб’єкт господарювання, провадить господарську діяльність без державної реєстрації, то це є порушенням статті 164 Кодексу України про адміністративні порушення, за яке передбачено штраф у розмірі 1000-2000 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян ( 17 000 – 34 000 гривень).

Управління Держпраці у Чернівецькій області наголошує на відповідальності роботодавців перед Законом за недопущення інспекторів Держпраці до перевірки з питань використання нелегальної зайнятості: за такі дії передбачена штрафна санкція у розмірі ста мінімальних заробітних плат – 320 тисяч гривень.
За створення перешкод або недопущення до перевірки інспектора з питань дотримання норм трудового законодавства роботодавцям загрожує штраф у розмірі трьох мінімальних заробітних плат – 9 600 гривень.

peredplata