Чи може виконавча служба арештовувати майно поручителя боржника?

Порука є одним з видів забезпечення виконання зобов\’язань, як правило, за договорами позики або кредитними договорами. Оформлюється порука договором, який укладається в письмовій формі між кредитором і поручителем. За цим договором поручитель, поручається перед кредитором боржника за виконання цим боржником своїх зобов\’язань за договором. У разі ж порушення боржником своїх зобов\’язань за договором, відповідає перед кредитором його поручитель.
Якщо договором поруки не встановлено іншого, то поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків.

Отже, в будь-якому випадку, без виконання поручителем або основним боржником зобов’язань по сплаті боргу за договором, говорити про зняття арешту не можливо.

Постає запитання про законність вчинених виконавчих дій.

У першу чергу стягнення за виконавчими документами звертається на кошти боржника у гривнях, іноземній валюті, на інші цінності, в тому числі кошти на рахунках та вкладах боржника в установах банків та інших кредитних організаціях, на рахунки в цінних паперах у депозитаріях цінних паперів.

Згідно абз. 2 ч. 2 ст. 25 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець приймаючи до виконання виконавчий документ в постанові про відкриття виконавчого провадження вказує про необхідність боржнику самостійно виконати рішення у строк до семи днів з моменту винесення постанови та зазначає, що у разі ненадання боржником документального підтвердження виконання рішення буде розпочате примусово із стягненням з боржника виконавчого збору і витрат, пов\’язаних з організацією та проведенням виконавчих дій. За заявою стягувача державний виконавець з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження може накласти арешт на майно та кошти боржника, про що виноситься відповідна постанова.

Згідно зі статтею 57 Закону України «Про виконавче провадження» арешт майна боржника застосовується для забезпечення реального виконання рішення.
Порука – це один з найжорсткіших інститутів зобов’язального права, тому поручитель має бути готовим відповідати перед кредитором за невиконання або неналежне виконання обов’язків основним боржником.

Зоя ФЕДИК
Провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства,
правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів,
правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata