Незакінчена вбиральня

Незакінчена вбиральня  У мальовничому селі Веренчанка, на майже батьківщині великої Ірини Вільде, у школі її імені учні досі не мають належних умов та користуються зовнішньою (надвірною) вбиральнею.
Про це знають всі — від обласного до районного ке-рівництва. Знають, що дітлахи хворіють, що відсутність внутрішнього туалету в навчальному закладі почасти спричиняє інфекційні, урологічні, сечостатеві та інші за-хворювання, що подеколи проявляються вже навіть після закінчення школи.
Однак на всіх рівнях відповідь єдина, вперта, мов аксіома – нема грошей…

…Про забезпечення шкіл внутрішніми вбиральнями «вголос» почалися розмови ще 2006 р., коли президент Ющенко підписав розпорядження, яке зобов’язувало всіх керівників областей потурбуватися про облаштування внутрішніх вбиралень. З високих і не дуже трибун високі і не дуже владоможці обіцяли та облаштовували…
Сподівались на теплий, по-сучасному обладнаний туалет і батьки найбільшої у Заставнів-ському районі веренчанської школи. Писали. Просили. Надсилали численні клопотання до району та області – безрезультатно. І от після 5 років марних сподівань на владні подачки, так і не дочекавшись бодай якогось поруху в питанні облаштування найнеобхіднішого, самоорганізувались та почали роботи.

— Де це видано, аби маленькі діти на початку XXI століття бігали в морози, дощі чи навіть спеку «до вітру» з приміщення школи на вулицю? — обурюється дідусь третьокласника Юрій Гладащук. – Та й старших шкода, вчителі що – не люди?
Під чітким керівництвом директора Орисі Петрусяк та сільського голови з весни минулого року спільною толокою найперше прочистили недіючу криницю (8 м3 води – Н.Б.), викопали вигрібну яму та добудували до існуючого корпусу приміщення під туалети.

— Ми самотужки вже й тепло провели, — хвалилася директор, демонструючи будову, яку залишилось тільки закінчити. – Але з району на це ми ні копійки не отримали…
— Добре, що знайшовся приватний підприємець, котрий з розумінням поставився до проблеми та позичив нам 100 тисяч гривень, — каже сільський голова Володимир Бойчук. – Але кошти вкладені, і ми чекали впродовж літа, що їх повернуть та допоможуть із завершенням робіт. Однак цього не сталося, тому й маємо проблему з проблем… До речі, сільчани просили та досі просять профінансувати лише матеріали, — мовляв, все село буде працювати безкоштовно.

Район мовчить. Начальник відділу освіти Микола Ткачук, на жаль, перебуває на тривалому лікуванні. За словами керівника школи та сільського голови Веренчанки, виконавча влада Заставнівського району зовсім не зважає на їхній заклад, у якому в дві зміни навчається 438 учнів. Про нову школу наразі навіть не йдеться – довгобуд омріяної «альма-матер» перетворився у сільські руїни…

То чому опирається районна влада? Чому не допоможе ініціативним веренчанцям довести справу до кінця?
Заступник начальника райвідділу освіти каже, що у всьому винні тендерні процедури.

А люди у Веренчанці впевнені, що гальмує роботи сам керівник райадміністрації Василь Копчук. Мовляв, у школі, якою керує його дружина, є все необхідне. І якби подібні перипетії були там, кажуть вони, то вони були б одразу вирішені, й діти давно користувалися б внутрішньою вбиральнею.
…В окремих школах області також досі немає належних внутрішніх туалетів. Місцева влада почасти нарікає на непристосовані приміщення, відсутність можливості подачі води та облаштування водовідведення. Але це – у інших школах області. У Веренчанці роботи залишилося тільки завершити…
У селі сподіваються, що, можливо, влада повернеться врешті до майже півсотні дітей обличчям та віднайде відповідні кошти для школи. Бо приватні підприємці, котрі пішли назустріч громаді села, наразі в борг вже відмовились будь-чим допомагати.
Отож ймовірно, нащадки сучасників Ірини Вільде вже до наступного навчального року матимуть всі зручності. Принаймні, редакція «Часу» бере це питання під свій контроль.

Ми обов’язково повідомимо читачам про владні кроки, про виконання на Заставнівщині соціальних ініціатив, про дотримання прав дітей у рамках Європейської конвенції та про звичайне виконання посадовцями своїх обов’язків.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata