Збільшено одноразову грошову допомогу в разі загибелі (смерті) або інвалідності осіб, які брали участь в АТО

Збільшено розмір одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичній операції. Це передбачено прийнятою постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2016 № 837 «Про удосконалення механізму призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до Закону України \”Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту\” щодо удосконалення механізму призначення та виплати, що прийнята на виконання Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Нововведенням збільшили розмір одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) осіб, визначених законодавством та зазначених у підпункті 1 пункту 3 Порядку.

• 750 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому загинули (померли) особи, зазначені у підпункті 1 пункту 3 Порядку, рівними частинами.

• Збільшився розмір одноразової грошової допомоги в разі встановлення інвалідності внаслідок поранення, контузії або каліцтва, залежно від групи інвалідності в таких розмірах:

– 400 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб, – у разі встановлення інвалідності I групи;
– 300 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб, – у разі встановлення інвалідності II групи;
– 250 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб, – у разі встановлення інвалідності III групи.

• Встановлено норму, якщо протягом двох років особам, зазначеним в абзацах другому – п’ятому пункту 2 Порядку, після первинного встановлення інвалідності при повторному огляді встановлено вищу групу інвалідності згідно з рішенням медико-соціальної експертної комісії, що дає їм право на отримання одноразової грошової допомоги в більшому розмірі, виплата проводиться з урахуванням раніше виплаченої суми.

Для отримання одноразової грошової допомоги члени сім’ї подають до органові соціального захисту населення заяву про перерахування коштів для виплати одноразової грошової допомоги із зазначенням рахунка в установі банку. За малолітніх чи неповнолітніх дітей заяву подає інший з їх батьків, опікун, піклувальник або інший законний представник.

До заяви додаються копії:
– сторінок паспортів повнолітніх осіб із зазначенням даних про прізвище, ім’я, по батькові та місце реєстрації;
– посвідчення члена сім’ї померлого (загиблого) ветерана війни;
– свідоцтва про смерть одержувача одноразової грошової допомоги;
– рішень про призначення одноразової грошової допомоги, завірені в установленому законодавством порядку.

Сума одноразової грошової допомоги, яка належала особі, зазначеній в абзацах другому – п’ятому пункту 2 Порядку, і залишилася не одержаною у зв’язку з її смертю, виплачується органом соціального захисту населення за місцем реєстрації проживання або перебування померлого одержувача одноразової грошової допомоги дружині (чоловіку), дітям, а в разі їх відсутності – батькам померлого. Якщо в померлого одержувача одноразової грошової допомоги відсутні дружина (чоловік), діти або батьки, сума не одержаної одноразової грошової допомоги входить до складу спадщини.

Для отримання одноразової грошової допомоги дружина (чоловік), діти, батьки подають органові соціального захисту населення заяву про перерахування коштів для виплати одноразової грошової допомоги із зазначенням рахунка в установі банку. За малолітніх чи неповнолітніх дітей заяву подає інший з їх батьків, опікун, піклувальник або інший законний представник.

– сторінок паспортів повнолітніх осіб із зазначенням даних про прізвище, ім’я, по батькові та місце реєстрації;
– свідоцтва про смерть одержувача одноразової грошової допомоги;
– свідоцтва про шлюб – для виплати одноразової грошової допомоги дружині (чоловікові);
– свідоцтва про народження дитини – для виплати одноразової грошової допомоги дитині;
– свідоцтва про народження померлого одержувача одноразової грошової допомоги – для виплати одноразової грошової допомоги батькам.

У перелічених випадках одноразова грошова допомога зазначеним особам виплачується шляхом її перерахування органом соціального захисту населення на рахунок в установі банку, зазначений у заяві.

Також документом визначено механізм виплати суми одноразової грошової допомоги, яка належала її одержувачу і залишилася не одержаною у зв’язку з його смертю.

Інформує Ірина ОЩИПКО
начальник відділу систематизації законодавства,
правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів,
правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata