У Чернівцях 16-17 грудня працюватиме хатинка безоплатної правової допомоги

У Чернівцях 16-17 грудня працюватиме хатинка безоплатної правової допомоги

Кожен українець має право на безоплатну правову допомогу, яка надається за кошти держави. Саме правові питання, які дедалі більше хвилюють буковинців допомагають вирішити у центрах бюро правової допомоги, які успішно функціонують у Чернівецькій області з 2013 року. Найчастіше по безоплатну правову допомогу звертаються малозабезпечені особи, особи з інвалідністю та ветерани війни. Лише за 2016 рік вторинну правову допомогу отримало 613 буковинців. Аркадій Мунтяну директор Регіонального центру з надання вторинної правової допомоги у Чернівецькій області повідомляє, що в порівнянні з попереднім роком цього річ, звернень від буковинців збільшилось у двічі. «Чи це так наша поліція почала працювати, чи просто кількість правопорушень значно виросла – я не знаю, але все більше буковинців потребують безоплатної правової допомоги», – каже Аркадій Мунтяну.

Хто має право на призначення адвоката за рахунок держави?
Аркадій Мунтяну інформує:

– Особа дохід якої не перевищує двох прожиткових мінімумів (на сьогодні це 3524 грн). При цьому враховується середньомісячний дохід конкретної особи, яка звертається по допомогу. Також адвокат за рахунок держави може бути призначений ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій та іншим особам на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Крім цього, така допомога передбачена для внутрішньо переміщених осіб та осіб, які раніше лише претендували на отримання такого статусу.

Правове обслуговування мешканців Чернівецької області забезпечують 3 регіональні центри з надання безоплатної вторинної допомоги. Це центр за адресою: м. Чернівці вул. Аксенина,5. Також центр у Вижниці: вул. Українська, 100Б, та у Кельменці: вул. Довженка, 9. У Чернівцях діє один місцевий центр, що знаходиться за адресою: вул. Університецька, 1.

2018 рік в Україні згідно Указу Президента проголошено Роком реалізації просвітницького проекту «Я маю право!». Вперше під час «пряничного містечка», яке діятиме у Чернівцях впродовж 16-17 грудня цього року, працюватиме хатинка безоплатної правової допомоги. Кошти, зібрані фахівцями БПД, будуть спрямовані на благодійність.

peredplata