Обласна державна адміністрація забезпечує житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа

 Обласна державна адміністрація забезпечує житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа

В рамках реформування системи інституційного догляду та виховання дітей Верховною Радою України внесено зміни до Закону України «Про Державний бюджету України», якими передбачено виділення коштів у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетамна забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа. Для Чернівецької області сума субвенції складатиме 3645,1 тис. грн.

24 листопада 2017 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову «Про затвердження Порядку та умов надання у 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво / капітальний ремонт / реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, будівництво / придбання житла для дитячих будинків сімейного типу соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, виготовлення проектно-кошторисної документації» від 15 листопада 2017 року № 877.

У зв’язку з цим, для прийняття рішень щодо визначення напрямів та об’єктів, на які буде спрямовано субвенцію,розпорядженням обласної державної адміністрації від 27 листопада 2017 року № 1073-р «Про обласну комісію» створена відповідна комісія, затверджений її склад та положення про комісію. Головою комісії визначено заступника голови обласної державної адміністрації Василя Гостюка. До складу комісії входять представники служби у справах дітей, управління капітального будівництва, житлово-комунального господарства, Департаменту фінансів, Департаменту соціального захисту населення, Департаменту освіти і науки, Департаменту регіонального розвитку, обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також юридичного відділу та сектору з питань запобігання та виявлення корупції.

Засідання комісії відбулися 30 листопада, 08 грудня та 18 грудня.

На засідання були запрошені депутати обласної ради, а також представники районних державних адміністрацій та місцевого самоврядування, які презентували на розгляд комісії об’єкти нерухомості, придбання яких планується здійснити за рахунок коштів субвенції та в подальшому використовувати як соціальне житло для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа у м. Вижниця, смт. Глибока, м. Сокиряни, с. Дихтинець Путильського району, с. Панка, с. Тисовець, с. Снячів Сторожинецького району.

При розгляді пропозицій члени комісії особливу увагу звертали на співвідношення ціни та технічного стану об’єктів, віддаленість від інфраструктури соціального спрямування, у тому числі освітніх і медичних закладів, кількість випускників закладів інституційного догляду та виховання дітей відповідної територіальної громади, яким буде надано соціальне житло,перебування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 16 до 18 років, а також осіб з їх числа віком від 18 до 23 років на соціальному квартирному обліку або обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

За результатами розгляду пропозицій комісією вирішено рекомендувати обласній державній адміністрації визначити об’єктами нерухомості, придбання яких здійснюватиметься за рахунок коштів субвенції для використання як соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа чотири житлові будинки на території Глибоцької селищної, Сторожинецької міської та Великокучурівської сільськоїоб’єднаних територіальних громад, та трикімнатну квартиру у с. Дихтинець Путильського району.
Із загальної суми субвенції (3645,1 тис. грн.) між районними бюджетами та бюджетами об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом і перспективним планом формування територій громад, буде розподілено 3643,885 тис. грн., що складає 99,9% виділеної субвенції.

Довідково повідомляємо, що забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа є однією із основних проблем соціального розвитку. За оперативними даними районних державних адміністрацій, міських рад в Чернівецькій області на квартирному обліку перебуває 79 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 251 особа з їх числа.

peredplata