У Чернівцях хочуть сортувати сміття по- європейськи

З 1 січня цього року, відповідно до закону «Про відходи», всі зобов’язані сортувати сміття. Правка, яка забороняє захоронення на полігонах не переробних побутових відходів, була внесена в закон ще у 2012 році. Восени в повну силу запрацювала Угода про асоціацію з ЄС, тож всі закони, які відповідають європейським нормам (а правка відповідає директивам ЄС), мають виконуватися.

З початку 2018 року сміття потрібно буде сортувати за видами матеріалів: органіка, метал, скло, пластик та папір. Для цього на подвір\’ях мають стояти окремі контейнери для кожного виду сміття, а сортувати його повинні самі українці. Але постанов з переліком та послідовністю операцій з непотребом досі не створено.Наразі окремих баків для сміття не має, тому ще січень чернівчани зможуть позбутися сміття старим способом.

В реалі це повинно було б виглядати так:

У Чернівцях хочуть сортувати сміття по- європейськи

Начальник інспекції з благоустрою Сергій Обшанський просить Чернівецьку міську раду в межах своїх повноважень розглянути питання запровадження поглибленої схеми сортування сміття на території міста, що дасть можливість економії коштів за рахунок відсортованого попередньо сміття.

– Департаменту житлово-комунального господарства міської ради вивчити питання запровадження роздільного збору сміття, з необхідною кількістю контейнерів та подальшою утилізацією відсортованих відходів. Враховуючи важливість, значимість та актуальність цього питання для громади, безпечної життєдіяльності міста, виховання дітей, естетичної, туристичної, інвестиційної привабливості Чернівців, пропоную розглянути ряд питань, що зазначаються в цій петиції для покращення даної ситуації, – йдеться в електронній петиції начальника інспекції.

Сергій Обшанський пропонує:

Ввести сортування сміття в м. Чернівці за наступною схемою: органіка, скло, папір, пластик.

У Чернівцях хочуть сортувати сміття по- європейськи

Передбачити фінансування на влаштування в місцях збору твердо-побутових відходів в м. Чернівці відповідно до схеми сортування контейнерів з антивандальними пристроями та механізмами, які б завадили діставати сміття з контейнерів, стороннім особам, окрім, як працівниками, в обов\’язки яких входить збір та вивіз сміття з контейнерів.

Інформувати населення міста про порядок сортування сміття та відповідальність за його порушення, а також передбачити кошти на проведення інформаційно-розяснювальної компанії з залученням місцевих засобів масової інформації, рекламоносіїв та створення відео та звукового ролику для транслювання на місцевих теле-радіокомпаніях.

Зобов\’язувати реалізовувати таку схему сортування сміття в новобудовах забудовниками міста при наданні дозволів на розміщення нових об\’єктів будівництва реконструкції та їх введення в експлуатацію тощо.

При впровадженні схеми сортування сміття Управлінню освіти міської ради проводити відповідні уроки з інформуванням учнів шкіл та дитячих садочків про необхідність сортувати сміття.

peredplata