Експорт деревини через українсько-румунський кордон скоротився втричі

Експорт деревини через українсько-румунський кордон скоротився втричі

Незважаючи на те, що інтенсивність обговорення питання вивезення лісоматеріалів з України у ЗМІ останнім часом суттєво знизилася, Чернівецька митниця ДФС продовжує тримати на контролі усі зовнішньоекономічні операції з деревиною, що здійснюються у зоні діяльності митниці.

Аналіз статистичних даних дає підстави стверджувати про істотне покращення ситуації із вивезенням лісу з України, адже упродовж минулого року через пункти пропуску Чернівецької митниці ДФС було переміщено вдвічі менше лісоматеріалів, ніж у 2016 році. Показники експорту знизилися з 1 497,8 тис. тонн у 2016 році до 417,3 тис. тонн у 2017, тобто обсяги експортованої лісопродукції зменшилися на 72,1%. Частка буковинського лісу у експортованому становила лише 16,2%.

Варто наголосити, що 99,97% усієї переміщеної у митному режимі експорт через пункти пропуску митниці деревини – деревина паливна (товарна позиція 4401). У розрізі митниць оформлення за об‘ємом експорту Чернівецька митниця ДФС посідає 4 місце після Житомирської (116,2 тис. тонн), Київської (77,6 тис. тонн) та Рівненської (70,2 тис. тонн) митниць ДФС.

Упродовж 2017 року безпосередньо Чернівецькою митницею ДФС оформлено в режимі експорт 76, 7 тис. тонн деревини паливної. Лісоматеріали необроблені (товарна позиція 4403) у зазначений період не оформлялися.

Вивезення деревини контролюються митницею у межах наданих повноважень. Максимальний контроль, посилений аналітичною роботою, дав свої результати.

«Нагадаємо, що у 2016 році митницею запроваджено 46 справ про порушення митних правил при переміщенні лісоматеріалів на суму 2,8 млн. грн., – зазначає начальник Чернівецької митниці ДФС Микола Салагор. – Безсумнівно, що зниження обсягів експортованого лісу у 2017 році є прямим наслідком потужної роботи у напрямку протидії правопорушенням, проведеної у 2016 році. За результатами здійснених перевірок у 2017 році ми зафіксували два порушення митних правил під час експортування лісоматеріалів до Румунії та Польщі берегометськими підприємствами. Попереджувати правопорушення, виявляти порушників за результатами здійснених митних формальностей або перевірочних заходів – єдиний інструментарій, що дає змогу митниці внести свою частку у справу збереження не лише буковинських лісів».

peredplata