Космонавт з Буковини Леонід Каденюк пішов з життя

Космонавт з Буковини Леонід Каденюк пішов з життя

31 січня 2018 року раптово помер перший космонавт України – Леонід Каденюк. Сталося це у парку Царське Село в Києві, під час спортивної ранкової пробіжки, до приїзду швидкої допомоги.

Леонід Костянтинович Каденюк – народився 28 січня 1951. Герой України родом з с. Клішківці Хотинського району Чернівецької області. Буковинсець, якого пам`ятатимуть, як першого і останнього астронавта незалежної України, а також народного депутата України 4-го скликання та Народного Посола України помер на 68-році життя.

Космонавт з Буковини Леонід Каденюк пішов з життя

Довідка про політ Леоніда Каденюка:
В період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» (англ. Columbia) місії STS-87. Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох. Основна мета проведення експериментів — вивчення впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка, на експресію генів у тканинах сої і ріпи, на вміст фітогормонів у рослинах ріпи, на вуглеводний метаболізм та ультраструктуру клітин проростків сої, на процес ураження проростків сої патогенним грибом фітофтори.

Крім цих експериментів в космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини з тематики «Людина і стан невагомості».

peredplata