У Чернівецькій області діє Програма з енергозбереження і енергоефективності

У Чернівецькій області діє Програма з енергозбереження і енергоефективності

У Чернівецькій області з метою впровадження енергоефективних заходів діє Програма з енергозбереження і енергоефективності. Олександр Левченко начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації переконаний: «Програми відшкодування за «теплими» кредитами – це той дієвий інструмент, яким виконавча влада допомагає зменшити навантаження на населення під час сплати цих кредитів.\”

Нагадаю, що за програмою енергозбереження держава компенсує до 30%, а при наявності субсидії – до 70% вартості енергозберігаючої продукції – окрім знижки, яку надає виробник вікон, українці платили на 30% та 70%, відповідно, менше.

Станом на 14 грудня минулого року банками видано понад 70 тис. ”теплих кредитів” на суму 1,186 млрд.грн. Це Означає, що населення зекономило, замовляючи продукцію більше 1 млрд. грн.

На сесії Чернівецької обласної ради 14 листопада 2017 року було затверджено рішення згідно з яким впродовж 2018- 2020 років з метою підвищення енергоефективності та зменшення обсягів споживання населенням, об`єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельними кооперативами енергетичних ресурсів, Програмою запроваджується ефективний механізм стимулювання населення, об`єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів на впровадження енергозберігаючих заходів.

Суть даного механізму полягає в тому, що обласний бюджет відшкодовує позичальникам (фізичним особам, об`єднанням співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельним кооперативам), які отримали кредит на заходи з енергозбереження, 10% річним кредитом. Відшкодування відсотків за кредитами здійснюються на придбання енергоефективного обладнання або матеріалів відповідно до програми.

З метою належної підготовки та сталого проходження опалювального сезону 2027-2018 роках бюджетними установами та організаціями області виконано ряд заходів по збереженню енергоефективності на суму 51,2 млн. грн., це заклади культури – 6 об`єктів, заклади освіти – 129 об`єктів, соціальна сфера – 4 об`єкти.

В 2017 році бюджетними установами та організаціями області кількість використання газу зменшилась до 7%, що складає близько 1 млн. м3 природного газу в порівнянні з 2016 роком. Також зменшення використання природного газу спостерігалося на підприємствах області.

peredplata