Як зараховуватимуть до школи буковинських першокласників?

Як зараховуватимуть до школи буковинських першокласників?

5 вересня 2017 року Верховна Рада проголосувала за “Закон про освіту”. Навколо нововведення ширяться плітки, тому що досі ніхто не розуміє, як це відбуватиметься, а батьки першачків реформу сприймають по-різному. Одні переконані, що це «вб’є» початкову освіту, не дасть закладу та педагогам можливості відібрати найкращих. Інші ж навпаки стверджують, що це рівний доступ до навчання. І дитина, яка проживає поруч з колишньою гімназією може потрапити в цей заклад без проблем.

Якщо для прикладу повернутися в минуле і пригадати, як 10 років тому почали вводити ЗНО. Реакція батьків і школярів теж була не одноголосною. Як показала практика це чи не єдине прогресивне нововведення, яке допомогло позбутися корумпованості у вишах. Тому як буде з «Новою Українською школою» покаже час.
Минулого року реформу освіти, як експеремент вже запустили в ста українських школах. Тож за новими правилами частина першачків навчається вже зараз. Запрацювати на повну, нова реформа має з вересня 2018 року. Нововведення стосуватиметься лише дітей, які прийдуть до першого класу цього року.

За кожним навчальним закладом буде закріплена відповідна територія. Подібний набір був і в минулі роки, єдине, окрім загальноосвітніх шкіл у нашому місті існували спеціалізовані школи, у Чернівцях їх 10. Це початкові школи при гімназіях та школи з поглибленим вивченням предмету, які мали право проводити конкурсний набір до 1-го класу. Згідно нового «Закону про освіту» змінюється статус навчальних закладів. Відтепер заклад, який проводитиме навчання на І-му ступені (1-4 класи) – це буде проста початкова школа. На ІІ –му ступені навчання (5-9 класи) – будь яка школа, яка виконуватиме навчання в цих класах тепер називатиметься гімназією. Заклад який забезпечуватиме навчання на ІІІ-му ступені (10-12 класи) буде називатися ліцеєм. Як такої загально-середньої школи фактично не буде. Набирати дітей до 1-го класу за конкурсною основою теж не будуть, за винятком якщо батьки хочуть віддати дитину до школи, яка не закріплена за вашим мікрорайоном. Ті гімназії та спеціалізовані школи, які раніше проводили конкурсні набори цього року зіткнуться з тим, що вони повинні будуть взяти до 1-го класу дітей, які проживають на цій прилеглій території, в тому мікрорайоні, який вони будуть обслуговувати.

Вже у березні поточного року міське Управління освіти на засідання виконкому готує проект «Затвердження мікрорайонів та прилеглих територій до кожного навчального закладу». До 1 квітня навчальні заклади не можуть здійснювати ніякого офіційного запису першокласників. Тому, якщо раптом Ви почули інформацію про те, що ми вже набрали 1-ші класи, тому до нас не записуйтесь! Пам’ятайте – це не відповідає дійсності! Єдине, що могли робити педагоги – це попередньо збирати списки охочих, хто хоче відвідувати цей заклад, але 100% гарантії нікому не давали, тому що наразі списки мікрорайонів не затверджені. Після затвердження списків на виконкомі кожен мама і тато першокласника може прийти до школи і сказати я хочу у вас навчатися. Керівник закладу дивиться по мікрорайоні, якщо місце проживання або реєстрація дитини відповідає даному закладу, тоді без проблем дитину записують до 1-го класу. Пріоритет надається тим дітям, які проживають у тому мікрорайоні, що закріплений за навчальним закладом.

– Що робити батькам, які вирішили віддати дитину до іншого навчального закладу, який не закріплений за місцем проживання?
Навчатися у школі, яка не прилегла до вашого мікрорайону можна, за умови наявності вільних місць у закладі. Коли класи з районами, що належать конкретному навчальному закладу будуть сформовані, тоді навчальний заклад зможе оголосити конкурс, звісно якщо охочих навчатися у школі більше ніж вільних місць. Якщо кількість дітей,які хочуть навчатися у школі не перевищує норму, то зарахують всіх. У кожному класі має бути не більше ніж 30 учнів. Остаточно класи мають бути сформовані до кінця червня, а далі заклад може оголошувати про кількість вільних місць і добирати школярів.

Як зараховуватимуть до школи буковинських першокласників?

Новий навчальний рік для першачків розпочнеться з глобального експеременту «Нова Українська школа». У Чернівцях такі принципи навчання вже пілотує школа №27, №28, по 2 класи у кожній. Особливістю такого навчання є те, що школярі не сидять весь урок за партою, як це прийнято в інших школах. Діти працюють у групах, в них не має обмежень працюючи постійно сидіти за партою, хочеш сиди на килимі-каріматі, або там де тобі зручно аби тільки дитина працювала в комфортній для себе атмосфері, навіть парти у класі розміщенні хаотично. Нова Українська школа передбачає інший підхід вчителів до навчання, на учнів чекатиме ще більше цікавих та творчих завдань, практики та роботи в групах. Вчителям, які готові працювати за таким принципом – треба бути більш мобільними, сучасними, креативними і звісно ж позбутися традиційних стереотипів. І це лише маленька частина змін, нової школи.

Наталія ДЕМЧУК

peredplata