Яку воду ми п`ємо? І хто контролює її якість?

Яку воду ми п`ємо? І хто контролює її якість?

Вчора, 12 березня під час брифінгу у стінах Ратуші обговорювали питання якості питної води в кранах чернівчан, автоматах розливної води та бюветі на бульварі Героїв Крут. Представники Чернівціводоканалу заявили проте, що підприємці, які реалізовують та продають воду у Чернівцях через автомати для питної води та автівки, купують воду у КП \”Чернівціводоконалі\” і продають дорожче.

Якість води, яку реалізують підприємці не перевіряють з 2014 року, про це на брифінгу повідомив Сергій Лазарєв, начальник Чернівецького міського управління Держспоживслужби. За його словами, донедавна діяв мараторій на перевірки автоматів з питною водою. Наразі дію мараторію зупинено і розробляється механізм проведення перевірок суб`єктів господарювання, що виробляють та реалізовують питну воду в пунктах розливу води (зокрема бювентних та пересувних), за допомогою установок (пристроїв), інших засобів нецентралізованого водопостачання, фасування питної води на відповідність національному стандарту якості. Тому, яку воду ми купуємо в автоматах чи спеціальних автівках, і чи корисна вона? Ніхто не перевіряє.

Хоча за словам Анатолія Чабана, керівника КП \”Чернівціводоканал\”, підприємство КП \”Чернівціводоканал\” забезпечує постійний контроль за якістю води в мережах та на різних етапах підйомів води з Дністра та Пруту. Вода у кранах чернівчан відповідає нині діючим нормам Санітарних правил і нормам України. Не зважаючи на висновки лікарів і фахівців з приводу води, Анатолій Чабан у прямому ефірі на телеканалі Буковина заявив, що з моменту його роботи на підприємстві, він відразу зробив аналіз якості води і висновки аналізу його цілком задовільнили. \”Якість води мене задовільнила, такої якісної води не багато в Україні. Джерела води Прут і Дністер – гірські джерела, тому вода чиста\”, – зазначає Анатолій Чабан.

Чи дійсно це так? Чи можливо від містян щось приховують? Незабаром покажуть результати експертизи, які найближчим часом пообіцяв підготувати і озвучити Сергій Лазарєв. Але вже не на камеру і для офіційної інформації для ЗМІ, представники не охоче та все таки дають натяк, що не все так добре.

Щодо якості питної води у бюветі на бульварі Героїв Крут, вода проходить додаткову очистку і є м`якішою, тобто має менший вміст йонів кальцію та магнію. Так вода не є шкідливою, а от щодо користі, то таку воду можна прирівнювати до хімічно мертвої води.

Яку воду ми п`ємо? І хто контролює її якість?
Яку воду ми п`ємо? І хто контролює її якість?

Зараз КП \”Чернівціводоканал\” з незалежними експертами, фахівцями з водопідготовки вивчає можливості запровадження у Чернівцях більш сучасних регламентів знезараження води, зокрема, які дозволяють зменшити обсяги хлорування.

peredplata