Земля учаснику АТО в першу чергу

Постановою «Про внесення змін до Стратегії вдосконалення механізму управління у сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними» Уряд конкретизував стратегію держави в частині виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції.

Земля учаснику АТО в першу чергу

За учасниками АТО закріпили першочерговість забезпечення земельними ділянками незалежно від площі земельних ділянок, права оренди на які були продані.
Положення постанови спрямовані на підтримку надання соціальних пільг та допомогу учасникам АТО, а саме військовослужбовцям, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції.

У результаті прийняття постанови Уряду учасники антитерористичної операції отримають змогу набувати права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності незалежно від площі земельних ділянок, право оренди на які було продано.\\

Які дії учасника АТО для отримання земельної ділянки на території будь-якої області України:

ПОРЯДОК:
1. Отримання інформації про вільні земельні ділянки (на сайті Кадастрової карти, звернутися до державного кадастрового реєстратора (Держгеокадастр) та замовити викопіювання з кадастрової карти або плану.

2. Подання клопотання:
а) до місцевої ради (якщо це стосується земель комунальної власності, які розташовані в населених пунктах);
б) до районної держадміністрації (якщо це стосується земель державної власності поза межами населених пунктів);
в) до Головного управління Держгеокадастру в області (якщо це стосується земель для ведення особистого селянського господарства або садівництва державної власності поза межами населених пунктів).
У клопотанні слід зазначити цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри.

До клопотання слід прикласти:
– копію Вашого паспорту та ідентифікаційного коду, копію посвідчення УБД або довідки про участь в АТО, або витяг з наказу
– вищезгадані викопіювання з державного кадастру як графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки,
– у випадку вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб, —  необхідно отримати погодження землекористувача,
– у випадку надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства, —  документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі.

Забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, в тому числі довідки з земельного кадастру про те, що раніше ви не реалізовували своє право на безоплатне отримання земельної ділянки (ч. 6 ст. 118 ЗКУ).

Клопотання має бути розглянуте у місячний строк та за підсумками розгляду має бути надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивована відмова у його наданні.

Підставою відмови (ч. 7 ст. 118 ЗКУ) у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам:
– законів,
– прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів,
– генеральних планів населених пунктів,
– іншої містобудівної документації,
– схем землеустрою,
– техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць,
– проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Інформує Людмила Пилипів
провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства,
правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів,
правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata