Представники місії ОБСЄ цікавляться працевлаштуванням жінок на Буковині

Представники місії ОБСЄ цікавляться працевлаштуванням жінок на Буковині

23 березня 2018 року директор Чернівецького обласного центру зайнятості Любов Кожолянко, заступник директора Жанна Труфіна зустрілися зі спостерігачами Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (Організації з безпеки та співробітництва в Європі) в Україні – Деяном Георгіевські (Македонія), Аленом Рашлічем (Боснія і Герцоговина) та перекладачем Аліною Доменко (Україна) – повідомляє Чернівецький ОЦЗ.

Основна мета візиту представників місії – обговорення питання зайнятості жінок на Буковині. Зокрема, їх цікавили останні статистичні дані щодо працевлаштування осіб зазначеної категорії, у тому числі, за якими спеціальностями та на які посади переважно працевлаштовуються особи прекрасної статі.
Любов Кожолянко зазначила, що майже половина безробітних, які перебувають на обліку – представниці прекрасної половини. Так, на 1 березня 2018 року на обліку в обласній службі зайнятості загалом перебувало 6927 осіб, з них 3285 (47,9% ) – жінки. Від початку року послуги обласної служби зайнятості отримали 3229 жінок (38,5% від загальної кількості). За сприяння державної служби зайнятості за два місяці поточного року отримали роботу 549 представниць прекрасної статі.

Цьогоріч, від 1до 7 березня, служба зайнятості провела тематичні дні для жінок «Нові підходи сприяння зайнятості жінок – шлях до успіху», під час яких відбувалися семінари «Жінка на ринку праці», тренінги «Побудова кар’єри та професійний розвиток», презентації послуг з професійного навчання, інформаційні семінари для роботодавців з питань соціального захисту. Мета таких заходів – орієнтація жінок на набуття додаткових навиків, опанування сучасними методами пошуку роботи та працевлаштування, зокрема й з використанням інформаційних технологій, профілювання та кейс-менеджменту Такі заходи відбуваються щороку, в переддень жіночого свята.

Відбулося 17 семінарів, у яких взяли участь понад 200 жінок з так званої цільової групи (жінки, які мають дітей до 6 років, які виховують самостійно дитину віком до 14 років або дитину з особливими потребам, які закінчили або припинили навчання у ВНЗ, ПТНЗ та жінки передпенсійного віку), із залученням соціальних партнерів.

Л. Кожолянко наголосила, що проблему безробіття жінок можна вирішити тільки в тісній співпраці центрів зайнятості з владою, роботодавцями, соціальними партнерами.

Також представників місії ОБСЄ цікавили проблемні питання, які виникають під час працевлаштування жінок, зацікавленості роботодавців брати на роботу цю категорію.

peredplata