Рятувальники Буковини попереджають про спалювання трави

Рятувальники Буковини попереджають про спалювання трави З настанням перших теплих днів люди починають господарювати на власному подвір’ю та прилеглих територіях. І нажаль, часто таке прибирання завершується спалюванням залишків листя, сухої трави, різного сміття. В такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти і порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей.
Чернівецький міський відділ Управління ДСНС України у Чернівецькій області нагадує мешканцям міста Чернівці про небезпеку для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного листя, соломи та рослинності, і особливо – відходів. Медики попереджають про можливі захворювання дихальних шляхів, алергічні реакції чи навіть більш серйозні захворювання. Адже навесні та влітку листя дерев не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини, які викидаються автотранспортом і підприємствами. Коли підпалити листя, соломи та інших відходів, всі забруднюючі речовини знову викидаються в атмосферу у вигляді продуктів згорання, при цьому їх шкідлива дія значно підсилюється. У димі опалого листя,соломи та інших відходах містяться оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, а також сполуки важких металів. У тліючих без доступу повітря рослинах утворюється бензопірен – речовина, здатна викликати ракові захворювання.
Спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору.
Державна служба з НС попереджає громадян, що заборонено спалювання сухої рослинності, стерні та, тим більше, будь-якого сміття.

Інформує Управління ДСНС у Чернівецькій області.

peredplata